Västernorrland

Kritik mot vägarbetsskyltningen

1:07 min

Skyltningen vid vägarbeten kan vilseleda bilister och även ge minskat förtroende för skyltningen kring vägarbeten hävdar yrkeschaufförer.

För vägarbetare är ovarsamma bilister ett problem, det visar flera undersökningar. Men också vägentreprenörerna kan sköta sig bättre hävdar yrkeschauffören Ronny Johansson och tar som exempel skyltningen vid arbetet med E4 Syd, strax söder om Sundsvall.

– Det dem har glömt bort är att sätta upp när arbetet upphör, det är i princip 50 hela vägen till Stockholm som det är nu, säger han.

Han har märkt att bilister tappar respekten för vägarbetena när skyltarna sitter kvar när det inte är vägarbeten. Han menar att rätt skyltning och bara när det pågår vägarbete skulle göra att folk respekterade skyltningen mer. Gällande E4 Syd så stängs ett körfält av under vägarbetet.

– Ja nu tar dem inte ner skyltarna när de slutar arbeta för dagen, ska man tvinga ut folk i fel körfält under hela midsommarhelgen, det tycker jag blir fel, säger han.

Ansvaret för skyltningen ligger hos vägentreprenörerna. Lennart Helsing, informationsansvarig på Trafikverket säger att alla vägarbeten måste skyltas av entreprenörerna så att framkomligheten underlättas för bilister och för att vägarbetare ska kunna jobba säkert.

Vid vissa tillfällen kan skyltningan vara kvar tills säkerheten är fullt garanterad, säger Lennart Helsing.