Många mjölkbönder funderar på att sluta

Svensk mejerinäring tvingas till uppsägningar och betalar allt mindre till mjölkbönderna när konkurrensen från utlandet hårdnar. Den första september sänker Milko priset per kilo mjölk till mjölkproducenten med 8 öre. För mjölkbonden Ulf Sjölinder innäber det 80.000 kronor mindre att leva för.

Ulf Sjölinder har 100 kor och en sänkning med 8 öre betyder närmare 80.000 kronor i förlorad inkomst. Han kan inte välja att sälja sin mjölk någon annanstans och inte heller be korna öka produktionen.

Antalet mjölkbönder minskar stadigt samtidigt som importen av mejeriprodukter från utlandet växer. Ulla Hassel-Holm i Milkos styrelse konstaterar att företaget står inför stora problem som är svåra att lösa.

Och när det inte längre går att betala mjölkbonden mindre måste istället priset till konsumenten öka. Anders Magnusson medlemschef på Milko tycker svensk mjölk är för billig i affären.

- Mellan tio till tolv kronor litern kunde den kosta, då fanns det nog en utveckling inom branchen, säger Anders Magnusson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista