Väktare tar över allt mer polisjobb

Var tredje polisdistrikt i landet uppger att väktare och ordningsvakter tagit över arbetsuppgifter som polisen egentligen ska sköta.

Västernorrlands polisdistrikt är ett av dem. Det visar en kartläggning från Rikspolisstyrelsen.

- Det skulle kunna tyda på att man uppfattar ordningsvakten som den som har den primära uppgiften att upprätthålla allmän ordning och säkerhet, medan polisen får en roll som taxirörelse som kommer och hämtar den som ordningsvakten gripit för att sen skjutsa in dom till stationen, säger Lars Tonneman som är polisintendent på Rikspolisstyrelsen och den som ansvarar för kartläggningen.

Lars Tonneman tycker att det är farligt när väktare ger sig in på polisens område. Han har sett flera fall när bevakningsföretag gått över gränsen för vad som är tillåtet.

Ingemar Åström hos polisen i Västernorrland tycker i stort att förhållandet mellan ordningsvakter och poliser i länet fungerar bra, även om han naturligtvis hellre hade sett att polisen hade tillräckligt med resurser att sköta allt själva. Men nu har dom inte det, och att ordningsvakter gör gripanden av personer som sen polisen får komma och hämta är väldigt vanligt.

- Ja det händer ju naturligtvis flera gånger varje fredagkväll och helg, säger Ingemar Åström.

Väktare och ordningsvakter har blivit fler och fler de senaste åren och de gör mer än förr. En vanlig fredagkväll är det tre till fyra gånger så många ordningsvakter i tjänst som det är poliser i länet. Poliser jobbar för alla, vakterna för dom som kan betala. Den tanken gillar inte Ingemar Åström.

- Ja, det är ju det som är ett problem som jag tycker,  säger Ingemar Åström. Man ska inte kunna köpa trygghet på det sättet utan att det allmänna står för tryggheten i samhället,

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".