Avloppsvatten problem i länet

Avloppsvatten från många hundra fastigheter runt om i länet släpps orenat ut i vattendrag, men kommunerna har inte nån exakt bild av hur vanligt det är. Det visar en rundringning som Radio Västernorrland har gjort.
Orenat avloppsvatten forsar fram runt om i länet, och renas enbart från dom värsta föroreningarna i så kallade slamavskiljare. Men lagen säger att det inte är tillåtet att släppa ut avloppsvatten utan ytterligare rening. Alla kommuner i länet är medvetna om problemet, men någon riktigt klar bild hur många fastigheter som släpper ut orenat avloppsvatten har man inte och det verkar inte heller vara nån högt priorietrad fråga att komma tillrätta med föroreningarna. I Sundsvalls kommun är det ungefär 150 fastigheter, bl a i Nyhman, Järkvissle och Gimåfors, i Ånge handlar det om fastigheter i Forsön, Erikslund och Hallsta, i Sollefteå uppskattningsvis ett par hundra hus och i Härnösand säger att man inte vet hur många fastigheter som släpper ut orenat avloppsvatten, men att det inte är nåt stor problem där. I Kramfors gör man oftast bara nåt när nån enskild person klagar, medan Timrå säger att man byggt bort problemet och att det inte släpps ut orenat avloppsvatten från några fastigheter med året runt boende. I Örnsköldsvik säger miljöinspektör Lars-Gunnar Olsson att det rör sig om flera hundra fastigheter och att det orenade avloppsvattnet i vissa fall orsakar problem. - Om det släpps ut i en bäck med lite vatten, så blir det en kraftig förändring av näringsvärden, säger han till Radio Västernorrland.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".