Västernorrland

Vindkraft skapar osämja

1:49 min

Nu i september startas byggnationerna i första etappen av SCA och statkrafts vindkraftpark i Stamåsen ca 3,5 mil nordväst om Ramsele. Och inom kort planerar företagen att bygga 490 vindkraftverk i Jämtland och Västernorrland. Men vindkraftsetableringarna har på många håll skapat osämja i byar där man aldrig haft sådana konflikter tidigare.

Markägare som får betalt för att vindkraftsbolagen arrenderar deras mark är ofta positiva till etableringar, men i många byar delas befolkningen i två lag. Dem som inte är markägare kan uppleva att dem störs av vindkraftverken eller att dem påverkar friluftslivet.

I Lungsjön i Ramsele har stämningen förändrats sedan planerna om vindkraftsetableringar blev kända. Byn delades i två läger och en del ortsbor uppgav att dem kände sig hotade. Samma sak vittnar Sune Sjöström om hände i hans hemort Offerdal i Jämtland:

I i Stockåsbodarna norr om Stöde vill Svenska vindbolaget bygga ett sextiotal vindkraftverk, Bengt Bergström, boende har redan märkt av hur diskussionerna förändrats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista