Härnösand

Internationell fest på Murberget

1:04 min

För 22:a året i rad firas Internationella festen i Härnösand nu på söndag. Och som vanligt kan man -bokstavligen - smaka på olika kulturer!

Arrangemanget tar plats vid utescenen vid Murberget. Här dukas det upp till mat från 15 olika länder för besökarna att provsmaka. Och hela eftermiddan är det också ett scenprogram som i år består av mycket dans.

– Dansen är ett internationellt språk. Det är rörelse och det är musik och man förstår liksom på ett annat sätt, säger Janet Espaniol.

– Vi ska dansa breakdance. Det är mycket snurra på ryggen och huvudet och göra volter och sånt, säger Justin och Mattias som är 11 och 10 år gamla. 

– Det känns pirrigt att uppträda inför en stor publik men när man väl är där ute så finns det ingen återvändo, säger Mattias.

Men maten är minst lika viktig.  I år serveras mat från 15 nationer, berättar Paulin Norgren från Murberget.

Två nya matländer är Syrien och Rwanda, dessutom kan man provsmaka mat från t ex Afghanistan, Bosnien, Gambia, Irak och Japan.
– Det är jätteviktigt. Här får man bokstavligen smaka på andra kulturer.

Det brukar komma mycket folk och Härnösandsborna har lärt sig att det är just den här helgen så det är nästan självgående, säger Anders Bergman från 5i12-rörelsen.

– Det är det billigaste sättet att åka jorden runt, säger Jasenko Omanovic som också jobbar för 5i12. Han hoppas nu på besökare även från grannkommunerna.

– Här brukar man träffa nya människor och det är egentligen för oss i 5i12 det viktigaste med den här festen, att det är en mötesplats för människor.