Härnösand

Kvinnorna har hittats!

2:16 min

De två kvinnor som saknades efter en tur i svampskogen vid Gussjön väster om Härnösand i går eftermiddag har hittats. De återfanns på en skogsbilväg klockan 11.45, cirka fyra kilometer från platsen där deras bil var anträffad.

Kvinnorna uppges vara välbehållna och behöver inte uppsöka sjukvård, enligt polisens insatschef Lars Wallin.

Kvinnorna, en i 40-årsåldern och en i 60-årsåldern, gav sig ut i skogen vid 13-tiden i går eftermiddag. De väntades tillbaka hemma vid 17-tiden, men kom aldrig. Den äldre kvinnans sambo slog larm till polisen som började söka under kvällen.

Hemvärnet kallades in och flera hundpatruller sattes in i sökandet.
Polisen satte in åtta motorcyklar för att köra runt och undersöka om kvinnorna hittat ut till någon av småvägarna i området. Från förmiddagen hjälpte även en helikopter till i sökandet.

Polisens insatschef Lars Wallin arbetade på plats från den skogsbilväg där kvinnorna hade lämnat sin bil. Härifrån hade han kontakt med hela spaningspådraget. Klockan 11.50 kom meddelandet i polisradion:

– De är hittade! De är hittade! Och de verkar välbehållna!

Den äldre kvinnans sambo, som tillbringat natten tillsammans med polisen, var mycket lättad. Han säger att hans sambo känner till området delvis efter att ha varit där och plockat svamp tidigare. 

Lars Wallin hos polisen säger att sökområdet var stort, men att det är välavgränsat med många skogsvägar. Ofta hittar vilsegångna människor själva till en skogsbilväg där de sedan kan hittas av polisen. Så var det även den här gången. När polispatrullen hittade kvinnorna var det på en skogsväg där de kom gående.

Båda kvinnorna var välbehållna och behöver ingen sjukvård utan kunde skjutsas direkt hem.

Lars Wallin hos polisen säger att sökarbetet underlättades av att kvinnorna hade berättat var de skulle parkera och söka efter svamp. Ett annat råd till den som ska ut i skogen är att ha med sig mobiltelefon och gärna en tändare eller tändstickor så att man kan göra upp eld.

Det regnade i natt men temperaturen har varit gynnsam, runt 13-15 grader, säger Lars Wallin.