Kramfors

Herrskog kan bli helt utan skola

1:22 min

Samhället Herrskog kan bli den stora förloraren om förslaget till skolnedläggningar i Kramfors blir verklighet. Från att ha haft f-9 skola ända fram till 2005 och högstadium de senaste åren så kan orten nu bli helt utan skola.

I morgon, tisdag, börjar förslaget till ny skolorganisation i Kramfors att diskuteras politiskt  när BKU-nämndens (barn-, kultur- och utbildningsnämndens) arbetsutskott tar upp frågan på sitt bord.

Bland annat föreslås nedläggning av två av kommunens tre högstadier, bland annat Högakustenskolan i Herrskog.

Krister Bilander har skolbarn och bor granne med Högakustenskolan:

– Det skulle vara jättetråkigt om barnen måste börja åka buss till Kramfors istället. Det finns ju en befintlig skola som fungerar; varför ska den bort?

Samhället Herrskog som ligger cirka 15 km öster om Sandöbron har en lång skolhistoria. För 60 år sedan byggdes skolan och ändra fram till 2005 fanns både låg, mellan- och högstadium på orten.

Idag är bara högstadiet kvar i det som nu kallas Högakustenskolan. Här går nästan 200 elever, drygt 20 i varje klass. De allra flesta kommer hit med buss från olika byar och samhällen i hela Högakustenområdet. Själva orten Herrskog har inte ens 200 invånare totalt.

I det första förslaget till ny skolorganisation hade skolchefen tänkt sig en rokad i Herrskog; högstadiet skulle bort - men istället skulle här bli en stor låg- och mellanstadieskola för alla elver från hela högakusten.

Efter protester från alla håll arbetades förslaget om så att Nordingråskolan och eventuellt även Ullångers skola behålls, men då finns inte längre förutsättningarna kvar för en ny låg- och mellanstadieskola i Herrskog. Förslaget om nedläggning av högstadiet ligger dock kvar. Därmed kan orten bli helt utan skola.

– Det vore trist,  tycker Felicia Bilander som är elva år och hade tänkt börja högstadiet i Herrskog när hon börjar sjuan. Från tomtgränsen till villan där hon bor med familjen är det kanske 25 meter till skolan.
– Om jag ska åka till Kramfors måste jag kliva upp mycket tidigare.

– För Herrskog som samhälle vore det en katastrof om skolan försvinner, säger hennes pappa. Då har vi ingenting kvar, det skulle vara heldött!

Publicerat tidigare idag: