Västernorrland

Strid om helikopter

1:16 min

Rikspolisstyrelsen förslag att flytta polishelikoptern i Östersund till Malmö sågas av polisen i Västernorrland och Jämtland. Helikoptern används bland annat för eftersök och transport, men också i samband med stor brottsutredningar. Och en flytt skulle få negativa effekter på arbetet mot organiserad brottslighet i länet.

– Både det stora dopningsärendet Liquid och i hembränningsärendet Oden, har vi, med lyckosamma resultat, använt polishelikoptern, det säger Per Silverliden länspolismästare i Västernorrland.

Idag finns det sex polishelikoptrar i Sverige, en i Östersund, en i Boden, två i Stockholm, och två i Göteborg.

Rikspolisstyrelsen anser att en polishelikopter gör större nytta i Malmö än i Östersund, i arbetet att bekämpa grov brottslighet.

Per Silverliden, som skrivit ett remiss-svar på flyttförslaget, tycker att polisen istället för att flytta en helikopter borde verka för att få en till.

Enligt honom skulle en flytt från Jämtland få stora negativa konsekvenser för kampen mot grov brottslighet i hela Mellannorrland.

– Ja, definitivt. Det blir ju betydligt hårdare prövningar, vilka prioriteringar som ska göras. Det är ju också så att om vi ska få hit en helikopter från Boden eller Stockholm, så är det ju ofta en dryg halv dags körtid hit, och sen kan de inte jobba mer än någon enstaka timme här innan de måste ha sin dygnsvila. Så närheten är väldigt viktig.