Västernorrland

Olika långa skoldagar för sexåringar

1:37 min

Hur länge sexåringarna får vara i skolan varierar stort i länet.

Kortast är dagarna i Timrå.

Där har kommunen satt en gräns på 15 timmar per vecka.

Therese Johanssons son går på Böle skola i Timrå där varje skoldag är tre timmar lång.

– Man hinner hem och så hinner man kliva innanför dörren och sedan ska man tillbaka. Men samtidigt så är det väl värst för barnet.

Therese Johansson tycker att den sociala biten är viktig och även förberedelserna inför skolstarten. Saker som att äta i matsal hinns inte med då skoldagen sträcker sig mellan åtta och elva.

Enligt statens riktlinjer så är kommunerna i landet skyldiga att erbjuda 15 timmars avgiftsfri förskola till sina sexåringar. En maxgräns är sedan upp till kommunerna själva att sätta. I länet är det bara Timrå som valt att sätta en sådan gräns.

Där finns en generell regler som säger att ingen av skolorna i kommunen får erbjuda mer än de 15 timmarna i veckan som de alltså är skyldiga till.

– Vi har följt de statliga direktiven hela tiden. Vi har inte gjort någon egen utökning eller så, säger Birgit Öden, verksamhetschef för förskolan i Timrå.

Varför har ni valt minimikravet?

– Det handlar ju om ekonomi och barngruppernas storlek. Man kan ju tycka att det är rimligt, på femton timmar hinner barnen både leka och lära.

Lotta Wisén Jansson jobbar på Böle skola och hon säger att det finns både för och nackdelar med det här. Hon säger att det underlättar att bo nära skolan när dagarna är korta. Har man däremot flera barn som ska hämtas vid olika tidpunkter så kan det bli problematiskt.

Finns det några positiva aspekter?

– Det blir mindre barngrupper. Vi får ju de här barnen under en väldigt kort tid, och det kan ju vara en fördel, säger Lotta Wisén Jansson.

Jenny Pettersson
news.vasternorrland@sverigesradio.se