Kramfors

Docksta väntar besked om friskola

1:45 min

Vilken dag som helst kommer beslutet om Docksta får starta sin planerade friskola eller inte.
Dockstaskolan är en av dom nedläggningshotade i Kramfors kommun och enligt friskoleföreningen vill nästan alla föräldrar hellre att ha sina barn i friskola än att dom ska bussas till skolan i Ullånger.

En Dockstaförälder som är intresserad av friskola är trebarnsmamman Erika Hagström:

– Absolut, det kan jag tänka mig. När man har små barn som jag så är det viktigt att ha nära till skolan.

– Vi kommer att ha en skola i Docksta, det är bara frågan om det blir en kommunal skola eller en friskola säger Susan Jacobsson Redenbäck från friskoleföreningen. Före den 1:a oktober ska skolinspektionen komma med sitt beslut. Susan tror att det blir ett ja och då kan det gå snabbt undan:

– Får vi ja från skolinspektionen och Kramfors kommun inte överklagar så kan vi köra igång redan från augusti nästa år. Vi har löst allting som skolinspektionen har frågat om och vi har ekonomi så det räcker och blir över så det finns ingenting som kan stoppa oss då. Men helst skulle vi vilja ha kvar den kommunala skolan.

– Men vad händer om ni får nej till friskola?
– Då kommer vi att ansöka på nytt och då tar det bara ett år. I såfall kanske vi måste skicka ungarna till Ullångers skola under ett år men sedan tar vi hem dem igen. Vi har så starkt stöd och engagemang från föräldrarna här i bygden så det kommer att bli en skola i Docksta i endera regin.  Vi tänker inte vika oss på den punkten!

Men vad händer i Ullånger om det blir friskola i Docksta?
Cirka 13 kilometer söder om Docksta ligger Ullångers skola som enligt det senaste förslaget från Socialdemokraterna ska vara kvar.
Men tidigare har skolförvaltningen hotat med nedläggning i Ullånger om det blir en friskola i Docksta för det finns inte förutsättningar för båda, menar skolchefen.

Nu hoppas Ullångersföräldrana att beslutet att ha kvar skolan i Ullånger ska stå fast oavsett vad som händer i Docksta. Men oron finns kvar.

– Säker kan man aldrig vara men vi är ändå ganska säkra på att få behålla skolan för barnantalet ökar ju i Ullånger och vi kommer att vara uppåt 90 elever de närmaste fyra, fem åren. Det vore ju konstigt om en så stor skola skulle läggas ner, säger Simon Börjesson som är förälder i Ullånger.

– Det finns inte heller utsagt från skolförvaltningen var Ullångersbarnen skulle gå istället om den här skolan läggs ner. De får  ju inte plats nån annanstans.

– Läggs skolan ner så flyttar vi. 
Det säger Meeri Kjellerås som är inflyttad till Ullånger från Göteborg. I familjen finns  fyra förskolebarn som alla börjar skolan inom några år.

Idag bor familjen bara 150 meter från skolan i Ullånger, ett medvetet val, säger mamma Meeri som inte har körkort. Skulle skolan läggas ner så kan hon inte bo kvar:

– Då flyttar jag. Det finns inget alternativ. Så viktig är skolan för mig!