Sundsvall

Ungt engagemang bakom ny mötesplats

1:21 min

Snart invigs en ny mötesplats för ungdomar i Kulturmagasinet i centrala Sundsvall.

Under flera år har ungdomar krävt nånstans att mötas centralt i stan och det stora engagemanget har haft stor betydelse för att mötesplatsen nu snart är klar.

– Där inne blir det ett café, med scen, säger Rebecka Lampinen och pekar in genom fönstret på bottenplan i Kulturmagasinet.

Tror du att den här mötesplatsen blivit av, utan det engagemang som fanns bland ungdomar i stan?

– Det tror jag inte, inte inom en så snar framtid iallafall. Jag tror att det var vi som gjorde det, säger Rebecka Lampinen.

Hon går tredje årskursen på gymnasiet och var med ända från början då idén om en central mötesplats väcktes bland ungdomar i stan.

Några eldsjälar började samla in namnunderskrifter och fick ihop nästan 2000 stycken.

Sen blev det möte i Stadshuset med flera politiker och ett opolitiskt ungdomsråd bildades som jobbade vidare med frågan.

Arbetet ledde fram till ett politiskt beslut i slutet av 2009 att bygga en ny samlingsplats för ungdomar i Kulturmagasinet, som kommer att ha öppet fem dagar i veckan, även på kvällar.

Invigning blir den 21 oktober. För Rebecka Lampinen är den nya samlingsplatsen ett bevis på att även ungdomar kan påverka kommunen.

– Jag tror inte att man behöver vara politisk aktiv för att kunna för fram sina åsikter och påverka. Så länge man går ihop och visar att det finns ett behov av någonting så tror jag att det går ganska bra, säger hon.