Västernorrland

Korta raster på högstadieskolor

1:44 min

Fem minuters rast mellan lektionerna - så kan det se ut för elever på högstadieskolor i länet.

- Vi kan ha lektioner i ett sträck under två timmar och bara ha en rast under den tiden. Då brukar vi ha en rast på mellan fem och tio minuter, säger eleverna Anna Söderlund och Lisa Norgren som går i nian på Själevadskolan utanför Örnsköldsvik.

De korta rasterna gör att eleverna känner sig trötta.

- Vi får ont i huvudet, säger Anna Söderlund och Lisa Norgren.

Det är inte bara på Själevadskolan eleverna kan ha raster på mellan fem och tio minuter.  Likadant ser det ut på andra högstadieskolor i länet, bland annat på Husumskolan utanför Örnsköldsvik och Matfors skola.

Rektorn på Själevadskolan Ann-Catrin Brandtlin säger att situationen inte är optimal men svår att förändra.

- Vi har yttre faktorer som vi måste tänka på. Vi måste förflytta oss mellan lokaler och vi har lärare som jobbar i flera årskurser, som styrs av olika önskemål. Vi måste försöka pussla ihop det och hitta någon medelväg men den är tyvärr inte optimal. Därför blir det väldigt korta raster mellan vissa lektioner, säger Ann-Catrin Brandtlin.

Det finns ingenting i Skollagen som reglerar hur långa raster eleverna har rätt till utan det är upp till varje skola att bestämma det.

Emelie Berglund som går i åttan efterfrågar också längre raster.

- Då hinner man förbereda sig inför nästa lektion. I dag hinner jag nästan bara gå på toaletten och sedan tillbaka till lektionen igen, säger hon.