Västernorrland

Inga medborgarförslag i Sundsvall eller Ånge

1:33 min

Sundsvall och Ånge är de enda kommuner i Västernorrland som inte tillåter vanliga medborgare att lämna medborgarförslag direkt till kommunfullmäktige.
I Härnösand har det redan kommit in 20 förslag i år.

Redan för flera år sedan skrev Centerpartiet i Sundsvall en motion till Kommunfullmäktige att införa medborgarförslag men svaret blev nej.

Istället införde man ett system för synpunkts- och kritikhantering där åsikterna lämnas över till nämnderna som hanterar frågan.
Men sådana synpunktssystem ersätter inte medborgarförslag och finns även i de kommuner som har infört medborgarförslagen.

Dåliga argument
– Jag tror politikerna bland annat befarade att det var samma människor som skulle skicka in förslag hela tiden, säger Reinhold Hellström som skrev motionen för Centern. Man sa också att man med medborgarförslag på nått sätt går förbi de politiska partierna. Men det är ju dåliga argument, säger Reinhold Hellström.

Hurvida han nu när alliansen har makten i Sundsvall ska försöka genomdriva medborgarförslagen har han inte bestämt sig om:

– Det är ju ett bra förslag men jag har väldigt många saker som jag ska försöka genomdriva. Jag får sätta upp det på min lista.

Flest medborgarförslag i Härnösand
I övriga fem kommuner i Västernorrland har man redan i flera år kunnat lämna in medborgarförslag. Och det kommer in förslag från medborgarna, även om det inte är särskilt många.

I Örnsköldsvik har det hittills i år kommit in minst 10 medborgarförslag, två i Sollefteå och fyra i Kramfors. I Timrå har det inte kommit in något alls i år, men också där brukar det droppa in några förslag varje år.

I Härnösand har det hittills i år lämnats in 20 medborgarförslag om allt från förslag på nya parker och parkeringar till demokratiforum och härnösandsappar till mobilerna. Och moderata kommunpolitikern Anders Gäfvert tycker i grunden att det är positivt:

– Men ska man ha medborgarförslag så ska man hantera dem seriöst. Man ska se till att de får en duktig genomgång innan man går till beslut.