Sundsvall

Socialförvaltningen kompenseras för räknefel

1:31 min

Socialförvaltningen i Sundsvall får drygt 50 miljoner extra i en reviderad budget för kommunen 2012, det berättade det moderata kommunalrådet Magnus Sjödin på en pressträff tidigare idag.

På grund av ett räknefel i budgeten för 2012, som antogs i juni i år, fick socialtjänsten ett underskott på nästan 80 miljoner kronor i nästa års budget. Nu har kommunen räknat om, och tillför alltså pengar till socialtjänsten.

– Det betyder väldigt mycket. Det ger framförallt en arbetsro i förvaltningen. Nu kan vi jobba med det som vi är satta att göra egentligen, säger Hans Brynielsson, (Kd) vice ordförande i Socialnämnden.

Kommunen skriver kraftigt skriver ner prognosen för resultatet för 2012,  från ett beräknat plus på 94 miljoner kronor - till plus 59 miljoner kronor.

Den ekonomiska oron i världen gör att kommunen beräknas få betydlig mindre skattintäkter och därför gäller det att dra åt svångremmen i tid, så resonerar de borgerliga politikerna och miljöpartiet.

De dryga femtio miljoner som tillförs socialtjänsten kommer bland annat från besparingar inom kommunstyrelsen och genom att planerade satsningar 2012 skjuts på framtiden, bland annat en extrasatsning på vägunderhåll som nu får tre miljoner istället för sex. Likaså en öppen förskola som skulle dra igång vid årskiftet skjuts nu på framtiden

– Ja alltså får man en sån här prognos om ett minskat skatteunderlag på 47 miljoner så måste man göra något för att möta den situationen. Och genom att vi hade det här läget i socialtjänsten som gjorde att vi inte kunde göra förändringar där, då måste vi omfördela pengar från andra verksamheter, säger Hans Brynielsson.