Sundsvall

Främlingsfientligt förbund vill skydda svenska ungdomar

0:35 min

Den nationalistiska och främlingsfientliga organisationen "Förbundet Nationell Ungdom" vill starta en lokalavdelning i Sundsvall.

Förra veckan fanns flera medlemmar på plats i Birsta och delade ut tidningar, och på kvällen hölls också ett rekryteringsmöte. Förbundet vill skydda svenska ungdomar mot invandrargäng.

Mikael Skillt från Sundsvall, en av medlemmarna, säger att det handlar om att skydda svenska ungdomar mot brottslighet från invandrare.

– Jag ser ju dagligen, när jag bor och jobbar ner i Stockholm att svenska ungdomar är skraja för större invandrargäng som huserar nere i tunnelbanor och på torg. Så ska det inte vara, alla ska kunna gå på gatorna och vara trygga.

Men är det ett problem som handlar just om invandrare? Är det inte fråga om kriminella ungdomar som angriper andra ungdomar?

– De har ju sjäva fällt uttalanden om att de angriper svenska ungdomar för att de just är svenskar. Sen vad de väljer att kalla sig själva, det skiter jag i, säger han.

Enligt företrädare för förbundet så hotas det svenska folket av utplåning, och det gäller att skydda Sverige mot invandringsinvasionen.

– För det första använder man starka uttryck för att skapa ett intresse kring det man försöker lansera. Sen finns det ju en invandringspolitik som är helt sjuk, säger Mikael Skillt, som fått uppdraget att starta en lokalavdelning i Sundsvall.

Mikael Skillt har själv suttit i fängelse. 2009 dömdes han till två månaders fängelse för olaga hot och skadegörelse, efter ett bråk i Sundsvall med tre personer med röttrna i andra länder. Enligt domen fanns det "rasistiska motiv", och det gjorde brottet mer allvarligt.

Hur rimmar det med att du företräder ett förbund som vill skydda ungdomar och göra deras vardag tryggare?

– Det som hände var att jag ville skydda en annan person, han ringde upp mig för att få hjälp.

Enligt domen fanns det rasistiska motiv. Hade det någon betydelse att dem du ville skydda din kamrat mot var invandrare?

– Jag skulle ha skyddat min kamrat oavsett. För mig var det helt ointressant varifrån de som hotade min kamrat kom ifrån, säger Mikael Skillt.

Så sent som i våras var han medlem i den nazistiska organisationen Svenska Motståndsrörelsen, med uttalad rasism på agendan och där målet är att skapa ett nytt samhälle genom revolution.

Den organisationen har han lämnat för Förbundet Nationell Ungdom och han är också nu medlem i det främlingsfientliga partiet Nationaldemokraterna som vill ta plats i kommunfullmäktige i valet 2014.

– Ibland så växer man ifrån varandra. Jag tror att rätt väg att gå är den parlamentariska vägen.

Men de värderingar som fanns i den rörelsen, har du lämnat dem bakom dig?

– Nej, jag är fortfarande nationalist och det kommer jag alltid att vara. Jag tror på folkhemstanken som den såg ut en gång i tiden.