Sundsvall

Nationell Ungdom kopplas till nazism

1:37 min

Den nya organisationen "Förbundet Nationell Ungdom" har ideologiska kopplingar både till svenska nazister på 30-talet, och massmördaren Anders Behring Brevik i Norge, som i somras sköt ihjäl 77 människor. Nu vill organisationen etablera sig i Sundsvall.

Det säger författaren och journalisten Christoph Andersson, som i många år följt och rapporterat om högerextrema organisationer.

- De står för grundläggande värderingar som man kan hitta i gamla naziströrelser från 30- och 40-talet, säger Christoph Andersson, som nyligen satt på riksarkivet i Stockholm och gick igenom gamla akter om dåvarande nazipartier.

- Jag slås hela tiden av likheten i själva tankegångarna som finns. Det som inte finns lika uppenbart i dag är antisemitismen. Men den har ersätts med islamofobi.

I somras mördade den norske högerextremisten Anders Behring Brevik 77 människor, de flest var deltagare på ett socialdemokratiskt ungdomsläger på Utöya.

Hur har det påverkat intresset för sådana här organisationer?

- Det har försvårat för dem. Brevik och de här organisationerna har samma ideologisk grund. Nu pratar vi inte om våld, men rent ideologiskt står de på samma nivå. Det är ett stort problem för Nationaldemokraterna, Förbundet Nordisk Ungdom och andra liknade organisationer. Den här stämpeln gör det svårare att rekrytera folk, och därför försöker de skruva begreppen. På vissa ställen kan man läsa att Brevik var sionist, och att han är en produkt av det mångkulturella samhället. Så man försöker till varje pris distansiera sig från en person som man tidigare tyckte att man hade en hel del gemensamt med, säger Christoph Andersson