Kramfors

Kattjakt efter förvildade katter

2:56 min

– Det är synd om katterna som går ute när det är kallt utan någon som tar hand om dem. Det säger Kjell Lundström som tycker det är rätt att försöka fånga in de förvildade katter som håller till i centrala Kramfors.

I många städer har man, eller har haft, problem med vildkatter. Det handlar ofta om tamkatter som någon struntat i och som sedan föder ungar utomhus, ungar som aldrig blir vana vid människor.

--Djur ska inte lida i onödan, det handlar om omsorg om djuren, säger Mikael Norberg som är veterinär på länsstyrelsen. Där har man nu fattat ett beslut om kattjakt i centrala Kramfors.

Det är i första hand tre vildkatter med ungar som ska fångas in och det är polisen som har ansvaret för att göra det. Katterna ska fångas i fällor. Om man sedan bedömer att de går att ta hand om så ska man försöka hitta hem åt dem. Men annars är det avlivning som väntar.

– Det är rätt att fånga in dem, tycker Lola de Wall och Margita Sjölander. Egentligen borde det vara krav på att märka sina tamkatter eller ha halsband på dem.
Lola bodde tidigare granne med en person som hade massor av katter. Det föddes nya kattungar som blev förvildade och de ställde till mycket besvär, säger hon. De kissade och bajsade överallt och satt på bilarnas motorhuvar så det blev skrapmärken av klorna.

Ingegerd Widerström håller också  med om att man kanske måste fånga in vildkatterna men hon är orolig för att polisen inte ska kunna skilja på om det är en tamkatt eller vildkatt som har fångats i fällan.

Beatrice Bohlin och Emma Suneson Gradin tycker också att katterna ska fångas nu när det börjar bli kallt. Men de borde inte avlivas om de är friska. Det borde gå att hitta nya hem åt dem, tycker tjejerna.