Hbt-personer utsätts ofta för kränkningar

Unga homo- bi- och transpersoner drabbas i större utsträckning av mobbning, hot och våld än andra unga. Det enligt myndigheten Ungdomsstyrelsen som just nu åker runt i landet för att informera om problemet.

– Att dagligen få höra att du är värdelös, äcklig och inte borde existera - det knäcker ens självkänsla. Jag slutade äta. Men ibland åt jag i mängder för att sedan stoppa fingrarna i halsen och kräkas, säger Jackie Pettersson.

Otrygghet, låg självkänsla och självmordstankar hos unga hbt-personer. Det är några saker som gjort att Ungdomsstyrelsen nu åker runt i landets kommuner, både för att utbilda och informera om problemet. Under veckan besöker man Regnbågsveckan i Örnsköldsvik. Cecilia Narby är handläggare på Ungdomsstyrelsen.

– Vi tror på att jobba med normerna som finns i samhället i dag. Det finns en förväntan på att man ska vara heterosexuell. Är man inte det kan man bli illa behandlad, säger hon.

Ungdomsstyrelsen vill också skapa fördomsfria miljöer för ungdomar där hbt-personer kan känna sig trygga. Gabrielle Nilsson träffar många ungdomar i sitt arbete som fritidsledare på Nacksta fritidsgård.

- De flesta ungdomar har fördomar om homosexuella. Det måste vi ta uti med.
Om någon säger "jäkla bög!" så brukar jag fråga "hur vet du det?", "har du haft någon relation med honom?"

– I dag mår jag mycket bättre än under min uppväxt. Livet går vidare och är inte ett evigt mörker, säger Jackie Pettersson.

Johan Selin
johan.selin@sverigesradio.se