Västernorrland

Offentlig sektor behöver lära sig av andra länder

1:18 min

Offentliga sektorn i Västernorrland skulle kunna bli mycket bättre om man vågade höja blicken och leta efter goda exempel utomlands. Det finns EU-pengar att hämta till internationella utvecklingsprojekt men länet är ganska dåligt på att göra det.

--  Det är ibland så att mål 2-medlen stjälper mer än de hjälper, säger Ulrika Åberg som är strateg för internationella frågor på länsstyrelsen.
Det är lättare att gå till tillväxtverket i Östersund och skicka in en ansökan om att möjligen samarbeta med Jämtland. Det är ett större steg att söka sig till Tröndelag eller Österbotten och ännu större att söka sig till Spanien.

Men det är just vad kommunerna, landstinget och länsstyrelsen borde göra:

– I nio fall av tio har de precis samma utmaningar som vi har. Och vi måste inse att vi är inte bäst i klassen utan att det finns mycket att lära. Det finns många exempel ute i Europa där de är långt mycket bättre än vi! Gemensamma problem har gemensamma lösningar, säger Ulrika Åberg.

– Hur kortar vi vårdköerna? Hur blir vi bättre på att snabbt leverera bygglov? Det handlar om allt som ska utvecklas. Där kan vi lära oss mycket av andra.
EU:s internationella program är ett av verktygen och det kan vi bli bättre på att använda oss av i Västernorrland, menar hon.

I Arvika kommun har man lyckats få många EU-miljoner och därför var kommunalrådet i Arvika, Claes Pettersson (S), inbjuden som gästföreläsare när länsstyrelsen tillsammans med kommunförbundet och landstinget under onsdagen samlades till en dag om hur de offentliga organisationerna med stöd av EU:s internationella finansieringsverktyg kan förbättra sig, både till exempel när det gäller att kompetensutveckla personalen och ge bättre service till medborgarna.

Claes Petterssons råd till Västernorrland är att inte krångla till det utan se till att internationella utvecklingsprojekt är ett naturligt sätt att arbeta.

Det är inte politikerna och cheferna som ska ut och åka på studieresor utan personalen, säger han:

– Jag som politiker kan inte göra så mycket utan det är personalen som gör förändringar. Skicka ut en grupp lärare, sjuksköterskor eller tekniker. Det de lär sig det får alla kommunmedborgare nytta av.

– Vi skickade undersköterskor och sjuksköterskor från demensvården i Arvika för att titta på hur man gjorde på flera olika ställen i Europa. De kom hem och hade sett att vi har jättemycket att lära, vi är inte världsbäst här hemma!