Sundsvall

Ny pedofilsajt olaglig

Trots att det är olagligt att hänga ut brottsmisstänkta på internet så har omskriven så kallad pedofilsajt med koppling till Sundsvall, dragit igång igen.

Sidan, som hänger ut dömda pedofiler med namn och adress, stängdes för ett år sen efter en polisanmälan om förtal, och efter en misstankte om brott mot personuppgiftslagen.

Båda de brottsutredningarna har lagts ner, men det betyder inte att internetsidan är laglig, enligt Jonas Agnvall som är jurist på datainspektionen.

– Vi har ju tidigare polisanmält liknande publiceringar vid flera tillfällen. Det handlar om att man bryter mot personuppgiftslagens bestämmelser om behandlingar av brottsuppgifter, säger han.

Talesperson för internetsidan är Mikael Skillt från Sundsvall, tidigare medlem i den nazistiska organisationen Svenska Motståndsrörelsen och numera medlem i det främlingsfientliga partiet Nationaldemokraterna. Det partiet har också uttalat sitt stöd för den nya pedofilsajten.

Enligt Mikael Skillt startar sidan igen, efter att en förtalsanmälan dragits tillbaka och efter att en annan internetsida, som publicerat namn på en pedofildömd person i Medelpad, friats i ett yttrande från datainspektionen.

Men Jonas Agnvall på DI säger att det handlade om en nät-tidning och att det var ett undantag från personuppgiftslagen.

– Det finns ett undantag i i personuppgiftslagen om journalistiskt ändamål, och då måste man hela tiden bedöma om publiceringen har ett sådant journalistiskt ändamål.

Och i den här nättidningen så fanns det alltså ett journalistiskt ändamål?

– Ja, det var den bedömningen vi gjorde när vi skrev yttrandet till åklagaren.

De polisanmälningar som DI har gjort, och som alltså rör internetsidor som liknar den som nu startat igen, har inte lett till några fällande domar och minst en av anmälningarna har skrivits av.

– I minst ett av fallen berodde det på att man inte kunde koppla ihop publiceringen med en gärningsman. Och det är ju svårt att utreda brott på Internet. Men det är i första hand en fråga för polisen och de resurser som polisen har.

Skulle ni vilja ha en prövning i domstol?

– Det man framförallt vill uppnå är att man följer personuppgiftslagens bestämmelser. För det är ju ett egentligen ett integritetsskydd som ligger bakom bestämmelserna i Personuppgiftslagen.