foto Lars Pehrson / SvD / Scanpix
Härnösand/Västernorrland

Vanligt med nätdroger bland unga

0:36 min

Det verkar bli allt vanligare med nätdroger bland unga, dvs droger med narkotisk effekt som man beställer via internet och som (ännu) inte är narkotikaklassade.
– Det är väldigt lätt att få tag i, säger Härnösandbon My:

My har aldrig testat själv men säger att hon vet många som gjort det och det är priset som lockar.

Enligt My kan man på stan i Härnösand köpa drogerna så billigt som för fem kronor per piller. Då är det någon som köper in en större mängd och säljer vidare till ungdomar.

– Det behövs fyra piller för 20 kronor så har man fixat sig ett rus och det är mycket billigare än sprit.

Drogerna används ofta av de populära killarna och tjejerna och klassas nästan som en slags "glamdrog".
– Man tänker inte på dem som missbrukare utan det är fräscha, snygga ungdomar. Och pillren ses som legala och inte som narkotika.

– De jämför det med sprit, man tänker inte på det som droger. De äldre killarna säger till de yngre att pillren inte är farliga utan att det är lugnt att testa.

My säger att hon själv inte vet om någon som handlar drogerna på nätet men att alla vet att de är lätta att köpa per piller i Härnösand.

Också hos polisen i Härnösand har man bilden av att nätdrogerna har ökat.

Mer om nätdroger och vad polisen säger om drogläget bland unga i Västernorrland hör ni i våra senare nyhetssändningar och i Programmet Efter tre i eftermiddag. Då hör ni också Malin som fastnade i ett drogmissbruk som trettonåring.

Ny lag ger polisen större befogenheter att bekämpa nätdroger

Det nya är att polisen ges ökade möjlighet att omhänderta preparat som man misstänker kommer att bli narkotikaklassade. I lagstiftningen sägs att i avvaktan på att en substans förklaras som narkotika eller hälsofarlig vara, ska det till skydd för enskilds liv och hälsa vara möjligt för polisen att omhänderta och förstöra vissa substanser som kan antas komma att användas i missbrukssyfte.
 
Med den gamla lagstiftningen har de som säljer framför allt nätdroger kunnat kringgå lagstiftningen, genom att göra en minimal ändring i den narkotikaklassade substansen. På detta sätt har preparatet inte längre klassats som narkotika och därför kunnat säljas vidare som laglig. Nu täpps detta hål i lagstiftningen till.
 
Den nya lag som tillkommit den 1 april 2011 är lagen om förstörande av vissa hälsofarliga missbrukssubstanser (2011:111).

Fakta: Polisen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista