Härnösand

Ingen hund på tågbussen

1:43 min

Förseningen av Ådalsbanan ställer till problem för hundägare som tvingas ta anslutningsbussen till Sundsvall för att ta tåget vidare mot bland annat Stockholm. Susanne Sjöstedt i Härnösand reser ofta med sin hund till just Stockholm.

Det har fungerat bra, fram tills för någon vecka sedan när Susanne och hunden skulle hoppa på anslutningsbussen.

--Bussvärden skrek: Ut med hunden, ut med hunden! och var allmänt otrevlig, säger Susanne Sjöstedt.

Det blev taxi istället för Susanne Sjöstedt och hennes hund.

Y buss har sedan många år hundförbud på alla sina bussar och just Y buss har sedan september hand om trafiken, linje 100 kallad, mellan Umeå och Sundsvall.

Förseningen av ådalsbanan är förklaringen, ersättningstrafiken fram till jul har skett utan upphandling med tanke på brådskan och en ny lagstiftning där busstrafiken släppts fri och där de kommiersiella aktörerna bestämmer villkoren för bussresenärerna.

Rent allmänt är det annars okey att ta med sig hundar på bussar som körs i länstrafikens regi, du erlägger avgift motsvarande en barnbiljett.

Den nya lagstiftningen gör att resenärerna måste vara mer vaksamma på vad som gäller säger Christine Högberg, vd. på Länstafiken.

– Eftersom det är de olika bolgen som bestämmer själva så är risken att det blir ännu svårare framöver, säger Christine Högberg på Länstrafiken.