Västernorrland

Dolt missbruk vanligt hos tonårstjejer

1:29 min

Drogmissbruk hos unga tonårstjejer är ett dolt problem och förekommer mer än vuxenvärlden tror. Det säger Malin Buhlér från Sundsvall som började använda droger som trettonåring.

Malin var tolv år när hennes pappa dog.. Hon mådde dåligt och när en kille erbjöd en väg ut ur det dåliga måendet så tackade hon ja till den möjligheten.

Som 14-åring var hon drogad varje dag, även i skolan och på fritidsgården utan att någon till en början märkte det.
Pengar till droger fick hon av sin äldre pojkvän och hon låg med andra missbrukare för att få droger. Hela tiden ljög hon, för sin mamma, sin syster, sina vänner och sina lärare och ingen förstod hur illa ute hon var.

Numera är hon drogfri och vill upplysa föräldrar och andra vuxna om att det finns droger överallt även om de vuxna ofta inte vill tro det:

– Går man in i en depression så söker man hjälp, ibland hittar man den i drogerna och då utvecklas ett missbruk. Jag tror det är mycket vanligare än vuxna tror.

– Jag har använt det mesta men jag har inte börjat med sprutor. Att jag lyckades sluta beror på att min kompis ställde ett ultimatum till mig. Hon sa att hon skulle sluta umgås med mig om jag inte lade av med drogerna.

Malin tycker att vuxenvärlden borde ha märkt nått. Hon gick till skolan men var inte med på lektionerna. Hon orkade inte med nånting och sov ofta över hos sin äldre pojkvän men ljög för sin mamma och sa att hon var hos en kompis.

--Jag ljög hela tiden. Till slut ljög jag om precis allt. Men jag tror samtidigt inte att en trettonåring ljuger så bra att inte vuxna borde kunna se igenom lögnerna.

– Det är lätt som ung tjej att få tag i droger,  det håller Härnösandsbon My Andersson. med om. Äldre killar som man ser upp till har ofta de här grejerna, tex olika nätdroger, piller som ger ett billigt rus.

– De säger att det inte är farligt, det är bara att testa.

My Andersson har aldrig missbrukat själv och har svårt att förstå att så många bara kan stoppa i sig piller som man knappt vet vad det är.
– Men det har alltid varit lätt att få tag i droger i Härnösand. När jag gick på högstadiet Landgrensskolan så kunde man köpa sprit och hasch i elevskåp.

Hon tror inte att dom så kallade nätdrogerna, droger med narkotisk effekt som köps via intenet och som inte är narkotikaklassade, säljs från elevskåp på skolorna idag.

– Håll koll på vadderade kuvert som kommer adresserade till ungdomarna. Samma koll bör utlämningsställena för post ha eftersom många ungdomar inte vill ha breven hem till bostaden om de bor med förälderarna. Börjar det anlända många liknande brev som hämtas ut av ungdomar, ja då bör personalen kontakata oss,  säger Hans Björner hos polisen.

Hemma tycker han att föräldrarna ska kunna kräva att vara med när breven öppnas.

– Börjar det komma mycket samtal eller sms om paket som ska hämtas ut så bör man som förälder kolla sin tonårings mobil. Gräv igenom fickor i byxor och jackor ibland. Det är mycket bättre att upptäcka missbruket tidigt än att plötsligt ha en vuxen fullblodsmissbrukare i familjen.


Publicerat tidigare idag: