Sundsvall

Räcker sponsorpengarna till alla elitlag?

1:36 min

Om Gif Sundsvall går upp i Allsvenskan får Medelpad tre lag som spelar i respektive idrotts högsta serie; Fotbollsallsvenskan, Elitserien i hockey och Basketligan. Frågan är om sponsorerna räcker till för att alla tre lag ska kunna hålla sig kvar på elitnivå?

Robert Pettersson på Mittuniverstitetet har forskat kring sponsorer och idrottsevenemang, och enligt honom finns det ett stort intresse från näringslivet att hjälpa till.

– Våra undersökningar visar att det finns en ganska utbredd vilja att bidra till den här typen av evenemang. Det handlar inte bara om att lägga in pengar som sponsormedel, utan det kan också handla om varor och tjänster, eller att man vill lägga tid och hjälpa till på olika sätt.

Robert Pettersson har framförallt undersökt viljan att sponsra olika idrottsevenemang i Östersund, men han tror att resultatet säger nått även om sponsring av elitklubbar.

Och mer sponsring lär behövas. Gif Sundsvall har i dag en omsättning på nästan 40 miljoner men om laget går upp i Allsvenskan så krävs en omsättning på det dubbla på några års sikt, för att etablera laget i den högsta serien.

Ungefär hälften av omsättningen handlar om sponsring på olika sätt.

Erik Bäcklund är ordförande i klubben:

– Ekonomi är ju en av de stora utmaningarna för att lyckas ha ett elitlag i den svenska toppligan. Men vi tror att vi har förutsättningarna. Det gäller att skapa bra värden för våra sponsorer och vår publik, och vi jobbar hårt för att åstadkomma det, säger han.

Men vad säger sponsorerna då?

Åsa Hansson på är informationschef på Norrporten, fastighetsbolaget som sponsrar Gif Sundsvall, Timrå IK och Sundsvall Dragons.

– Vi sponsrar till exempel Gif Sundsvall i långa avtal. Skälet till att vi sponsrar elitlag i Sundsvall överhuvudtaget är att vi vet att det är bra för stans attraktivitet. Plus att vi bygger Norrportens varumärke, säger hon.

Det verkar alltså inte bli några mer pengar till Gif från just Norrporten åtminstone inte på kort sikt om laget tar sig upp i Allsvenskan.

Å andra sidan blir inte inte heller Timrå IK eller Sundsvall Dragons av med några pengar från just den sponsoren.

Fastighetsbolaget är inte heller främmande för att sponsra även andra lag, som man tycker är viktiga för Sundsvall. Ett exempel skulle kunna vara Granlo BK som siktar mot innebandyns Superliga. Att etablera sig där kräver en omsättning på omkring 4 miljoner kronor dubbelt upp jämfört med i dag.

Så om Granlo BK skulle bli viktigt för Sundsvall som ni ser det, skulle nu kunna tänka er att sponsra även dem?

– Ja. Hypotetiskt, säger Åsa Hansson