Sollefteå

Ramselebor vill se en bättre utredning

1:24 min

På torsdag ska vård- och äldrenämnden i Sollefteå besluta om äldreboendet Nipgårdens framtid. Förslaget är att äldreboendet i Ramsele läggs ned.

Men bybor tycker att ärendet borde utredas bättre.

- Vi vill se en seriös utredning över hur behovet av boenden för äldre i hela kommunen. Det ska visas öppet och diskuteras i flera församlingar, säger Åke Wickström, en av de som engagerar sig i frågan.

Flera Ramselebor och också Sven-Olov Gardin (M), ledamot i Vård- och äldrenämnden, efterfrågar en utredning i hela kommunen över vilka behov det kommer att finnas inom äldreomsorgen i framtiden.

- Det är jättesvårt att veta vad som kommer hända i framtiden. Det kan vi egentligen bara ana och ha teorier om, säger John Åberg (S), ordförande i Vård- och äldrenämnden.

De kan däremot redan i dag se att Ramsele har dubbelt så många boendeplatser jämfört med jämförbara kommundelar. I Junsele finns det 24 boendeplatser medan det finns 59 platser i Ramsele.

- Det är enkel matematik. Vi har två boenden i Ramsele, medan vi har ett boende i Junsele och Näsåker, säger John Åberg.

Åke Wickström är missnöjd med de utredningar som gjort hittills. Han menar att man inte kan jämföra kommundelarna utan måste se behovet av boendeplatser för alla äldre i de västra delarna av kommunen. Enligt Åke Wickströms beräkningar kommer det i så fall att behövas fem nya boendeplatser för äldre år 2013.

- Då kan man inte diskutera nedläggning. Det är en upprörande hantering av den här frågan, säger han.