Kramfors

Vanligt med svarttaxi i Kramfors

1:29 min

Det är lätt att hitta en svarttaxi i centrala Kramfors, framförallt på helgkvällar och -nätter. Det säger både taxichaufförer och vanliga Kramforsbor.
--Min bror kör taxi svart, berättar en tjej. Det verkar vara bra business, säger hon.

Svarttaxi har i Västernorrland tidigare mest uppmärksammats som ett Sundsvallsproblem men nu tycks det alltså  ha blivit vanligt även i Kramfors.
Det säger både taxichaufförer och vanliga Kramforsbor som vi pratat med.

Marcus Wikström och Kristoffer Berg ser ofta privatbilar som regelbundet kör mot betalning:

– De är ute var och varannan kväll, överallt! Du kan ju ställa dig här, där vi står nu, så kan du hitta nån som kör. På facebook kan man ibland också komma överens om hämtning.

En liknande bild ger Olavi Vipusaari som har Ollis taxi i Kramfors. Han ser samma bilar  som plockar upp kunder helg efter helg. Och svarttaxiförarna tar kunder från den legala taxin, menar han

–  När vi får en beställning till exempel till en korvkiosk så ser vi när vi kommer dit att någon hoppar in i en av de privata bilarna och sedan hittar vi ingen kund där. 

– Min bror kör taxi svart, berättar en tjej som Sveriges Radio Västernorrland träffar ute vid torget. Han verkar göra bra business, säger systern.

Och enligt Olavi Vipusaari är svarttaxi inte biligt i kramfors:
– Jag har hört att de tar lika mycket som vi för körningar inne i stan.

– På natten betalar man nästan vad som helst säger Marcus och Kristoffer som själva har åkt svarttaxi. Det finns folk som plockas upp utanför Gladan eller gatuköket Ullas som är villiga att betala hur mycket som helst för att få åka.

Men på långkörningar verkar det billigare:
– Att ta en vanlig taxi från Kramfors till Bollstabruk går på 500 kronor. En svartaxi kan köra för en hundring eller till och med en femtilapp, berättar grabbarna.

– Polisen kan inte göra nånting, menar Olavi Vipusaari och han har inte heller försökt göra någon polisanmälan:
– Polisen har inte resurser för sånt här. Det är för svårt att bevisa.

Vad Kramforspolisen säger om det hör ni i våra senare sändningar idag.