Kramfors

Polisen känner inte till svarttaxiproblemet

1:14 min

Polisen har inte fått in någon anmälan mot den svarttaxiverksamhet  i Kramfors som både taxiägare och vanliga Kramforsbor berättat om i Radio Västernorrland.
– Men det är olagligt och vi skulle vilja att den som vet något hör av sig till oss.

Bo Nordqvist hos polisen blir överraskad när han hör om uppgifterna i nyheterna hos P4 Västernorrland om svarttaxibilar som plockar upp kunder i Kramfors med omnejd.

– Det är ingenting som vi känner till. Ingen har hört av sig till oss, vi har tidigare bara hört att Sundsvall har haft problem med det här.

Taxiägare Olavi Vipusaari som är en av de som vittnar om hur privatbilar plockar upp kunder, ibland mitt framför ögonen på de vanliga taxichaufförerna, har inte anmält till polisen:

– De har ändå inte resurser för det här. Det verkar vara så svårt att kunna bevisa nått. Om de där killarna som kör  blir tillfrågade så säger de bara  att de skjutsar kompisar.

– Det är ett brott att köra svarttaxi, säger Bo Nordqvist och han vill gärna att taxiföretagen eller andra som vet något hör av sig till polisen. Det är ett brott mot yrkestrafiklagen i första hand men i förlängningen kan det också bli fråga om skattebrott, säger han.
Däremot är det inte förbjudet att åka svarttaxi.

Bo Nordqvist håller med om att det är svårt att bevisa ett brott. Helst behöver polisen vittnen.

– Man måste veta att någon har betalat för skjutsen och det får inte bara ha hänt en eller två gånger. Men det är klart att vi kan spana själva också.

Publicerat tidigare idag om svarttaxi: