- Föräldrarnas attityd måste förändras! Stora problem med ungdomsfylla i Kvissleby

Skadegörelsen på Toppstugan i Nolbybacken var bara en av många stökiga fester i Kvissleby söder om Sundsvall den senaste tiden.

Nu vill fältassistenterna dra igång ett förebyggande program i området.

- Om man kan förändra attityden hos föräldrar att man inte accepterar att ens barn dricker alkohol så når man bra resultat, inte bara på drickandet utan också på andra sociala riskbeteenden, säger Anders fageblom som är fältassistent.

Helgens fest var den tredje i år som grupper av ungdomar bryter sig in, festar och förstör i Nolbybackens toppstuga. Och sommaren har varit stökig i Kvissleby och Njurunda framför allt på badplatsen Dyket.

- Vi har haft ordningsproblem med ungdomar som framförallt druckit mycket alkohol och vi har haft skadegörelse i samband med dom här festerna, säger Morgan Norman som är chef på närpolisen Sundsvall syd.

Nu vill alltså fältassistenterna samarbeta med skola och polis för att få ungdomarna att dricka mindre. De hoppas på hjälp från föräldrar med att ändra attidtyden.

Alexandra Wågström, ungdom i Kvissleby, tror inte att det hjälper.

- Nej, för att dom flesta föräldrar säger att dom inte får gå dit men många gör det ändå, säger hon.

Vad har sagts efter helgen?

- Ja, dom flesta säger väl att det var jättekul att polisen kom och sådana där grejer, säger Alexandra Wågström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".