Västernorrland

Mobil tandvårdsklinik dröjer

1:13 min

Landstingets mobila tandvårdsklinik försenas.

När landstinget för två år sen påbörjade nedläggningen av tandvårdskliniker på landsbygden lovades invånarna en mobil klinik.

Efter årsskiftet skulle tandvårdsbussen ha tagits i bruk men upphandlingen har överklagats och nu försenas kliniken.

- Nu räknar vi med att den kommer börja rulla hösten 2012 i stället, säger Bo-Göran Danielsson, tandvårdsdirektör.

Har ni gått ut och informerat invånare som väntar på tandvårdsbussen?

- Vi har aldrig sagt till invånarna vilka orter som kommer kunna använda tandvårdsbussen eller vilken tid det är tänkt att den ska finnas på plats. I samband med beslutet har vi däremot haft planer över när bussen skulle kunna vara igång, säger Bo-Göran Danielsson.

Nio tandvårdskliniker har avvecklats sedan 2009 och det har berört 30 000 medborgare i länet. Den mobila kliniken kommer att kunna ta emot 1 500 – 2 000 barn och ungdomar per år.

I Junsele försvann tandvårdskliniken i våras. Bert Stenmark är en av invånarna som engagerat sig i frågan. Han säger att väntan på den rullande bussen innebär föräldrar i fortsättningen måste ta ledigt från jobbet för att skjutsa sina barn till tandläkaren i Ramsele.

- Frågan är då om man har föräldrar som har bil och som har möjligt att ta ledigt för att följa barnen till Ramsele. Det är ett måste för att tandvården ska fungera, säger Bert Stenmark.