En av flera privata vårdcentraler i Västernorrland, Vc Johannesberg i Härnösand. Foto Ulla Öhman
Västernorrland

Inga krav på kollektivavtal och heltid

Christina Nordenö: Ett fruktansvärt slag mot personalen!
0:53 min

Landstinget kommer inte att kräva att det ska finnas kollektivavtal på de privata vårdcentralerna. Inte heller kommer man att kräva att pesonalen där ska erbjudas heltid.
Det beslutade landstingsfullmäktige efter en hetsig debatt.

Beslutet gällde den nya regelboken för det som kallas Vårdval Västernorrland. I den finns reglerna som ska gälla när privata vårdgivare vill driva vårdcentraler i länet.

Det som striden har gällt är hurvida man skulle skriva in krav på kollektivavtal  samt om man skulle kräva av vårdföretagen att de skulle erbjuda personalen heltidstjänster, med möjlighet till deltidsarbete.

Frågan orsakade strid  redan vid landstingsfullmäktiges sammanträde i juni och återremitterades. I går fortsatte striden.

Socialdemokrater och Vänsterpartister tyckte det var självklart att båda kraven skulle skrivas in i regelboken medan Vårdalliansen talade emot.

– Det är inte juridiskt möjligt att ha med sådana skrivningar, ansåg Hans Hedberg (C) som också tyckte att det borde vara upp till arbetsgivaren att bestämma.

 – Borgarna gömmer sig bakom juridiken i sin ovilja att kräva goda arbetsvillkor, kommenterade Socialdemokraterna efter att Vårdalliansen vunnit omröstningen efter votering med siffrorna 39-37 (1 frånvarande)

– Det går visst att skriva in kraven; Borgarna vill helt enkelt inte, hävdade Hans Stenberg (S) som ansåg att samma krav bör ställas på privata vårdgivare som på landstinget som arbetsgivare.

-  Detta visar att för borgerligheten är valfriheten inte en patientreform, eller inriktat mot medarbetarna utan en vårdgivarreform, säger Hans Stenberg.

– Jag är fruktansvärt besviken. Det är tragiskt att inte politikerna har modet att ge personalen en värdig arbetstid . Vad har vi för lön att leva på vi kvinnor i vården, sa Christina Nordenö (S) från Sundsvall efter att beslutet klubbades.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".