1 av 2
Annelie Luthman(FP) inviger öppna förskolan i Granloholm. Uppmärksamheten var sådär. Foto: Mikael Andersson
2 av 2
Emelie Jonsson och Nora Jonsson stojar runt på öppna förskolan i Granloholm. Foto: Mikael Andersson
Sundsvall

Öppnar öppen förskola

Öppnar öppen förskola
1:43 min

Idag invigdes den andra öppna kommunala förskolan i Sundsvall, i Granloholm. Förskolan smygöppnade redan för några veckor sen, och Magnus Ragnarsson med sönerna Vilgot och Albin, har redan hunnit med fyra besök.

– Jättebra verksamhet, bra för både barn och vuxna. Man får en chans att träffa och ha lite socialt umgänge med andra vuxna, och barnen får en chans att träffa andra barn, säger han.

Samtidigt hör det till ovanligheterna att kommunen öppnar en öppen förskola i Sundsvall. De senaste åren har det mest handlat om att stänga verksamhet.

Under den förra vänstermajoriteten så las tre av fyra öppna kommunala förskolor i Sundsvall ner på grund av en försämrad kommunal ekonomi. Nu har den borgerliga majoriteten och miljöpartiet valt att satsa pengar på att öppna en av de nedlagda öppna förskolorna igen, till en kostnad av cirka en miljon kronor per år.

Det finns planer på en öppen förskola till i kommunal regi men dom planerna har skjutits på framtiden och återigen är det en försämrad ekonomi, med förväntat minskade skatteintäkter för kommunen, som är boven. Folkpartisten Anneli Luthman är ordförande i barn och utbildningsnämnden.

– Vi får vara lite mer långsamma i den utvecklingen än vad vi hade hoppats på med tanke på den internationella finansoro som är nu.

Det fanns planer på att öppna en till öppen förskola redan nästa år?

– Ja det gör det, men vi får drar lite i handbromsen där.

När kommer den?

– Vi får hoppas att konjunkturen vänder, då kan vi fullfölja 2013, säger hon.

Det verkar finnas ett uppdämt behov bland föräldrar och barn. Öppna förskolan är gratis att besöka och det är bara att droppa in, och sen den startade i Granloholm för några veckor sen har det varit mellan 20-30 vuxna och barn varje dag, det berättar Barbro Wallentin som jobbar på förskolan.

– Det är många som har saknat en sån här verksamhet och tycker att det är jätteskönt att det öppnat igen, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".