Helikopter sprider skogsgödsel. Foto: Mike Bobik SCA Skog
Västernorrland

Skogsgödslingen ökar

Naturskyddsföreningen:”Arter skadas av kvävet”
1:44 min

Gödslingen av skog nära på tredubblades mellan år 2005 och 2010 i Västernorrland. Totalt spred skogsbolagen i fjol över 2000 ton kväve på totalt 13 800 hektar. Men den här gödslingen kan bidra till försurning och hotar växter och djurliv ute i skogarna. Det menar Jan-Olof Tedebrant på Naturskyddsföreningen i Sundsvall.

Mängden av gödsel som sprids i skogarna i Västernorrland har alltså stigit år från år sedan 2005. Med gödsling ökar trädens massa med 30-40 procent och det betyder mycket för skogsägarna och kraven att leverera.
– Vi gör det för att försörja våra industrier här i Sverige, säger Mike Bobik på SCA Skog.

Det är pengar det handlar om?
– Visst är det det. Det är en väldigt, väldigt lönsam investering att gödsla i skogen säger Mike Bobik.

Gödslet som sprids består till stor del av kväve som ska öka trädens tillväxt. Men kväve bidrar också till försurningen av till exempel vattendrag. Därför får skogsbolagen nogranna instruktioner av Skogsstyrelsen om hur och var gödslet ska spridas för att skada naturen så lite som möjligt.

– Vi tycker det är bra att det finns tydliga riktlinjer från Skogsstyrelsen och vi försöker alltid att följa dem väldigt noggrant, säger Mike Bobik på SCA Skog

Men kritikerna, bland andra Naturskyddsföreningen, anser att det skulle behövas mycket mer forskning om skogsgödslingens effekter på naturen. För de är oroliga att växter och djur kan komma att försvinna.

– Det är skanadlöst att man inte sätter in forskning först. Man har alltid en försiktighetsprincip i det mesta man gör och så borde det vara här också, säger Jan-Olof Tedebrant på Naturskyddsföreningen. Man vet ingenting om det som händer i stort sett, säger Tedebrant.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".