Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skogsgödsel på marken. Foto. Mike Bobik SCA Skog
Sundsvall

Kommuner varnar för skogsgödsling

Miljökontoret:”Ekosystemet måste också fungera”
1:43 min

Flera av våra kommuner samt Länsstyrelsen har synpunkter på hur gödslingen av skog går till. Främst att gödslingen ibland sker för nära bäckar och sjöar med risk för övergödning. Ronnie Nordström på miljökontoret, Sundsvalls kommun har skickat in flera yttranden mot skogsgödslingen.

Yttrandena handlar ofta om att kommunerna är oroliga att växter, djurliv och vattendrag ska påverkas negativt av kvävegödslingen, säger Niklas Åberg på Skogsstyrelsen

– Det vanligaste är att man vill öka skyddszonen mot vattendrag, säger Niklas Åberg

Det är Skogsstyrelsen som ska godkänna hur och var en gödsling kan ske. Ofta i form som pellets som sprids med helikopter eller med skogsmaskin.

Generellt när det gäller vattendrag ska det vara en skyddszon på mellan 25-50 meter för att kvävet inte ska nå vattnet. Men Ronnie Nordström på Sundsvalls kommun har vid flera tillfällen sett gödslingszoner närmare än så.

--Då kan kvävet gå direkt ut i vattnet och skada till exempel flodpärlmusslor, säger Ronnie Nordström.

Men när Skogsstyrelsen varit ute och inspekterat har de inte sett gödsel ligga fel, säger Niklas Åberg.

– Gödslet är i form av pellets som ligger kvar under flera år innan det har lösts upp. Så man ser vart det ligger om man vet vad man ska titta efter, säger Niklas Åberg. Vi har ännu inte sett att gödsel legat fel, säger han.

På miljökontoret i Sundsvall skulle man vilja se att skogsägarna tog ett större ansvar, även för växter och djur i skogen.

– Det kan inte vara så att det är samhället som ska skydda skogen med naturreservat hela tiden medan skogsägarna tjänar pengar genom att intensivbruka sin mark, säger Ronnie Nordström på Sundsvalls kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".