1 av 2
Här en bild från när arbetet med strandpromenaden i Söråker just kommit igång. Foto: Anneli Ledin /ARKIV
2 av 2
Röjning pågår vid strandpromenaden i Söråker, en bild från när arbetet just kommit igång. Foto: Anneli Ledin /ARKIV
Söråker

Promenadstråket byggdes utan dispens

Per-Gunnar Nordin: ”Skulden faller helt på mig, det är jag som är ansvarig”
1:58 min

Den snart färdigbyggda strandpromenaden i Söråker har byggts utan att Timrå kommun hade fått strandskyddsdispens beviljad.

När pengarna beviljades vid kommunfullmäktige i juni ansökte Kultur- och teknikförvaltningen i Timrå om strandskyddsdispens. Men Miljö- och byggkontoret som ska handlägga ansökan gick på semester och först en dryg månad in i bygget nu i höst kom beviljandet, då var bygget nästan klart. Saknas gör fortfarande inget yttrande kommit från länsstyrelsen om dem kommer att överpröva strandskyddsdispensen.

Ewa Lindstrand, socialdemokratiskt kommunalråd i Timrå. tycker att det största felet har legat i de långa handläggningstiderna.

– Tre månaders handläggningstid kan vi inte acceptera, det stämmer inte med den vision vi satt för Timrå kommun att vi ska bli proffs på service, säger Ewa Lindstrand.

Kommunfullmäktige tog investeringsbeslutet på försommaren och ett villkor var att pengarna skulle användas samma år.

– Jag förstår ju att man ville komma igång med jobbet, säger Ewa Lindstrand.

Som privatperson får man ju inte göra såhär att börja bygga innan, ska det inte vara samma regler för kommunen också?

– Det är klart att man ska vara noga med regler, samtidigt har vi ju brustit i handläggningstid här, och det är ju inte bra oavsett om det drabbar kommunen själv eller om det varit en privatperson, säger Ewa Lindstrand.

Principen då, om man skulle göra så här i många olika fall, hur ser du på det?

– Så får det såklart inte vara, hade vi skött handläggningtiden hade det inte varit några bekymmer. Vi måste sätta blåslampa på den här förvaltningen när det gäller handläggningstiderna nu, säger Ewa Lindstrand.

Annelie Ledin
annelie.ledin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".