Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skogsgödsel i påse. Foto: Mike Bobik Sca Skog
Västernorrland

Forskarna oeniga om skogsgödsling

Sca Skog: ”Men det behövs mer forskning”
1:38 min

Forskarna oeniga om skogsgödslingens påverkan av naturen. Forskning från Statens landsbruksuniversitet, SLU, visar att blåbär och lingon riskerar försvinna från gödslade marker medan skogsbolagens egen forskning fått annat resultat. Och det är Skogforsks resultat vi jobbar efter, säger Mike Bobik på SCA Skog i Sundsvall

Skogsgödslingen i Västernorrland har ökat kraftigt de senaste fem åren. Det för att träden ska bli större inför avverkningen.

Men forskarna står emot varandra när det gäller miljökonsekvenserna av gödslingen. Forskning från skogsbolagen själva, via Skogforsk, visar på små effekter av djur- och växtliv om gödslingen är rätt utförd.

Men samtidigt är Skogforsk också osäkra, menar Jan-Olof tedebrant på Naturskyddsföreningen.

– Även Skogforsk själva säger, i den utredning de gjorde för 5-6 år sedan, att det behövs betydligt mer forskning av vad som händer nere i marken när man slänger på kväve, säger Tedebrant.

Forskning vid Statens Lantbruksuniversitet , SLU, har visat att blåbär och blåbärsris riskerar att försvinna om kvävehalterna höjs på grund av skogsgödsling. Och ytterst är det politikerna som har ansvaret, menar Jan-Olof Tedebrant.

– Sverige har skrivit på Rio-konventionen om att bevara sin biologiska mångfald. Och att då skada mossor, lavar och svampar på marken strider mot den här konventionen, säger Tedebrant.

Skogen brukar gödslas när den är ungefär 30-40 år gammal och sedan med cirka tio års mellanrum. Det för att träden ska kunna ta upp kvävet och växa till ordentligt. Men när gödslingen återkommer med jämna mellanrum blir också naturpåverkan mer påtaglig, säger Jan-Olof Tedebrant på Naturskyddsföreningen i Sundsvall.

– Då får vi samma jätteproblem i skogen som vi har i Östersjön med övergödningar. Då kommer den biologiska mångfalden i våra skogar att påverkas väldigt negativt, säger Jan-Olof Tedebrant.

Även Mike Bobik på Sca Skog menar att resultatet från de båda forskargrupperna inte är någon absolut sanning. Den har sina brister så forskningen måste gå vidare.

– Vi känner att vi måste fortsätta med den här forskningen så vi får bättre kunskaper helt enkelt, säger Mike Bobik på Sca Skog i Sundsvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".