Det kan bli avgifter på skoterleder i Örnsköldsvik. Foto: Scanpix
Örnsköldsvik

Det kan bli avgift på skoterleder

Björn Moström:Bara brnslet kostar 250 000 kronor
1:40 min

Skoterledsavgifter kan bli aktuellt i Örnsköldsvik. Nolaskogs skoterklubb som ansvarar för 145 mil skoterleder får årligen ett bidrag av Örnsköldsviks kommun på 150 000 kronor. Pengar som inte räcker på långa vägar och då kan det - precis som i fjällvärlden - bli aktuellt med en speciell ledavgift för skoteråkarna.

- Bara att tanka våra skotrar för att sköta om 145 mil leder kostar 250 000 kronor, säger Björn Moström i Nolaskogs skoterklubb. Och då har vi ändå inga pengar till att rusta upp stugor och broar till exempel.

Det finns drygt 5 000 tregistrerade skotrar i Örnsköldsvik. Skoterklubben har 2 500 medlemmar. Men nu måste pengarna in och då kan det bli aktuellt med en skoterledsavgift. Precis som den i fjällområdena. I Åre kostar det 850 kronor i vinter om man vill utnyttja skoterlederna.

Att det kostar pengar att hålla på med sina fritidsaktiviteter är inget nytt i Örnsköldsvik. För tre år sedan infördes en speciell spåravgift för de skidåkare som utnyttjar konstsnön på Skyttis fritidsområde. I fjol kom det in 425 000 kronor från skidåkarna.


-Vi sitter just nu med kommunen och diskuterar ett avgiftssystem, säger Björn Moström i skoterklubben.
-Det kan bli en ledavgift men problemet för oss då är att skriva kontrakt med dom 1 000 markägare som behövs. Dom resurserna har vi inte i skoterklubben.

Lennart Sundwall
lennart.sundwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".