1 av 5
...och Rödklöver! Alla fotograferade den 1 november vid Huljensjön ett par mil väster om Sundsvall. Foto Stig Edafast
2 av 5
En lupin mitt i sin blomning den 1 november. Här mot gulnad vass i Huljensjön. Foto: Stig Edfast.
3 av 5
Lupin i närbild. Foto: Stig Edfast.
4 av 5
Och Här är en fräsch mitt i ett gäng sedan länge vissnade. Foto Stig Edfast
5 av 5
Men vi hittade också Hundkex... Foto.Stig Edfast
Västernorrland

Sommaren färgar hösten

Kjell Bolmgren, samordnare för Svenska fenologinätverket
1:04 min

Ur led är tiden! Vi har den första november och temperaturer över tio grader. Man får vårkänslor på hösten. Runt omkring oss blommar hundkex, rödklöver, lupiner, blåklockor, midsommarblomster, prästkragar, bara för att nämna några.

Det här måste vara rekord eller åtminstone extremt ovanligt. Men inte, Kjell Bolmgren, samordnare för Svenska fenologinätverket, som kan allt om de periodiska företeelsernas uppträdande inom växt- och djurriket, säger att det vi upplever nu är ganska vanligt.

– Det som händer nu är att många växter är beredda att köra igång så fort våren kommer. En del av dessa har inga stoppsignaler, de bryr sig inte om att vi egentligen ska ha en vinter framför oss. Så fort de får signaler om att det är lagom värme så kör de igång.

Men det finns växter som behöver en riktig vinter för att överhuvudtaget komma igång, t.ex. våra lövträd. Dom är absolut inte lättlurade, det är t.o.m. så att de går och väntar på vintern. Om den kommer sent så blommar lövträden senare på våren.

Men egentligen så vet vi väldigt lite om hur våra vilda växter styrs, säger Kjell Bolmgren. Men det är faktiskt ganska få arter som låter sig luras. De flesta har ett inneboende system som gör att de väntar in våren.

Men de som trots allt blir lurade klarar sig bra ändå. En blomma som vi ser, är ofta en del av samma klon, under marken sitter de ihop. Ofta flera hundra blommor med ett gemensamt rotsystem, det är bara en individ.

Dom som luras och sticker upp kanske och börjar blomma, dessa dör och kommer inte att sätta frukt det året. Men de har många kompisar som överlever.

Men det finns också enskilda blommor som dör och det är en del av evolutionen, de sorteras helt enkelt bort. Det är ett dåligt beteende och rätt ovanligt.

Det är ingen strategi som fungerar i vårt klimat, säger Kjell Bolmgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".