Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kommunerna i länet kommer att få mindre bidrag från staten till gymnasieskolorna från och med nästa år. Det ororar Birgith Olsson Johansson (S), ordförande bildningsnämnden i Örnsköldsvik. Foto: Anna Ahlström
Västernorrland

Kommuner måste spara på gymnasieskolor

Birgith Olsson Johansson: ”Vi kan inte spara 3,9 miljoner på gymnasieskolan”
1:27 min

Länets kommuner måste spara miljontals kronor på gymnasieskolan nästa år, då regeringen drar ner på statsbidragen.

- Det är en jättestor utmaning. Vi kan inte plocka bort 3,9 miljoner kronor från gymnasieskolan, säger Birgith Olsson Johansson (S), ordförande i Bildningsnämnden i Örnsköldsvik.

Anledningen till att regeringen drar ner på det statliga bidraget är att man menar att den nya gymnasieskolan som infördes i höstas blir billigare än den tidigare skolformen. Alla kommuner i länet drabbas av att bidragen dras ned. I Sundsvall försvinner till exempel 6,7 miljoner nästa år och i Örnsköldsvik 3,9 miljoner.

Den nya skolformen som infördes i höstas kommer inte att bli billigare det kommande året utan kan komma att kosta kommunerna extra pengar.

- Bara att ge lärarna kunskapen om nya gymnasieskolan och betygssystem kostar pengar. Dessutom har vi just nu två olika betygssystem som tar resurser. Därför kan man fundera över hur man redan inför 2012 drar in bidraget, säger säger Birgith Olsson Johansson.

Flera politiker i länet tycker att det är för tidigt att spara på gymnasieskolan. Annelie Luthman (FP) ordförande i Barn- och utbildningsnämnden, säger till exempel att Regeringen borde ha väntat i några år till.

- Det vore bättre om man väntade tills man vet hur förändringarna i gymnasieskolorna påverkar kommunernas kostnader, säger hon.

Eftersom alla kommuner i länet drabbas av indragna bidrag menar Birgith Olsson Johansson att det är viktigt att se över hur kommunerna i länet kan samarbeta.

- Vi har redan en samverkan mellan gymnasieskolorna i länet. Nu ska vi se över hur vi kan komplettera varandra i stället för att konkurrera. Då måste vi prioritera och fundera över vilka kommuner som är bäst på att genomföra vilka program, säger hon.

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har försökt förhandla med regeringen för att visa på vilka problem det kan innebära att dra in bidragen men enligt Birgith Olsson Johansson har det inte haft någon effekt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".