Statsvetaren Andreas Johansson Heinö. Foto: Mikael Andersson
Sundsvall

Svenskars värderingar långt i från globala

Statsvetaren Andreas Johansson Heinö: " Sverige ligger längst ifrån mittpunkten "
1:10 min

"Svenskar är världens konstigaste folk".

Det fick cirka 200 åhörare höra under förmiddagens föreläsning på Mångfaldsdagen i Sundsvall.

– När man frågar människor i olika länder, vad som är viktigt i livet, vad de har för värderingar, synen på familj, religion, arbete. Då hamnar svenskar i genomsnitt längst från den globala världsmedborgarmittpunkten, säger statsvetaren Andreas Johansson Heinö.

Den mesta forskningen har kommit fram till ungefär samma sak. Svenska värderingar ligger i ytterkant av vad som anses normalt i ett globalt perspektiv. Om det är bra eller dåligt vill inte Andreas Johansson Heinö ta ställning till. Men han tycker att det är viktigt kunskap att bära med sig.

Speciellt i arbetet med att integrera människor som kommer till Sverige från andra länder och för att hjälpa dem att bli en del av samhället.

– Om man vill ha en integration måste man veta vad man ska integreras i, vad som kännetecknar det samhället. Om vi svenskar inte tror att det är något speciellt med Sverige har vi ganska dåliga förutsättningar att hjälpa andra komma in här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".