1 av 2
Många rullstolar, rollatorer och andra hjälpmedel lämnas aldrig tillbaka och kostar då pengar för landstinget. I vissa fall lämnas de tillbaka med landstinget fortsätter att betala hyra ändå. Foto: Anna Ahlström
2 av 2
Anna-Lena Lundberg, verksamhetschef Vårdcentralen Ankaret i Örnsköldsvik, tycker att landstinget ska förbättra sina rutiner över hur hjälpmedel ska återkallas. Foto: Anna Ahlström
Västernorrland

Landstinget betalar för återlämnade hjälpmedel

”Klart det påverkar ekonomin”
1:44 min

Samtidigt som landstingets ekonomi blöder står sjukhus i länet och betalar hyra för rullstolar, rullatorer och andra hjälpmedel som redan har lämnats tillbaka eller som inte längre används.

– Klart att det påverkar landstingets ekonomi. Det viktigaste är att de som inte behöver hjälpmedlen lämnar tillbaka dem, säger Anna-Lena Lundberg, verksamhetschef på vårdcentralen Ankaret i Örnsköldsvik.

I dag finns det inga tydliga rutiner för hur landstinget ska göra för att få tillbaka hjälpmedel som inte används. På vårdcentralen Ankaret ledde saknaden av rutiner till att vårdcentralen fortsatte betala hyra för hjälpmedel som lämnats tillbaka.

I vissa fall handlar det om hjälpmedel som lämnats tillbaka för två år sedan, men som det ändå har betalats hyra för. Här måste landstinget se över sina rutiner menar Anna-Lena Lundberg. På Vårdcentralen Ankaret gjorde man det efter att det blev känt att de betalat hyra i onödan.

- Nu har vi en arbetsterapeut som varje månad går igenom avlidna, tar kontakt med anhöriga och ser till att hjälpmedlet lämnas tillbaka och att det skrivs av så att sjukhuset inte behöver betala hyra, säger Anna-Lena Lundberg.

Det är sjukhusen i länet som betalar hyra för hjälpmedel som de hyr från Hjälpmedelscentralen i Sundsvall. Förutom att sjukhusen kan stå och betala hyra för hjälpmedel som lämnats tillbaka, så betalar man också hyra för hjälpmedel som inte längre används. Det kan vara en krycka eller rollator som står nere i ett källarförråd, men som fortfarande kostar landstinget pengar. Det innebär att Hjälpmedelcentralen måste köpa in nya hjälpmedel när de egentligen skulle kunna använda de som står hemma hos förre detta patienter.

- Om vi får tillbaka hjälpmedel kan vi rengöra dem och låna ut dem igen. Som det ser ut nu måste vi köpa in nya hjälpmedel vilket är onödigt, säger Thore Englund, verksamhetschef för Hjälpmedelcentralen i Sundsvall.  

Mellan 10- 20 procent av hjälpmedlen som lånas ut kommer aldrig tillbaka. Varje år kostar det Hjälpmedelcentralen ungefär 2,5 miljoner. Rutinerna för hur man återkallar hjälpmedel måste bli bättre.

- Vi kanske måste göra utskick till brukare för att fråga om de använder hjälpmedlen eller om de har något som kan återlämnas, säger Thore Englund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".