Fiskerikonsulent Erik Sjölander, här vid Faxälven nedströms Edsele kraftverk. Foto Stig Edfast
Sollefteå

Fisklek kan återskapas i Ångermanälven

Erik Sjölander
1:40 min

Det finns goda förutsättningar att återskapa lekområden för havsvandrande fisk som lax och öring i Nedre Ångermanälven och biflödet Faxälven. Det visar den stora undersökning som genomförts och som nu sammanställts till en rapport. Kommunstyrelsen i Sollefteå ska få ta del av rapporten på tisdag och innan dess är författarna rätt förtegna.

Men av flera olika orsaker ser det bra ut berättar fiskerikonsulent Erik Sjölander som sammanställt rapporten;

– Bland annat finns ett flertal i princip orörda, torrlagda älvsträckor, berättar Erik Sjölander.

Tappas vatten via dessa avs nitt skapas fina lekplatser för fisken-

Rapporten har finansierats med bidrag från såväl sollefteå kommun som vattenmyndigheten och Länsstyrelsen, och en lång rad experter från olika organisationer och med lokal förankring har medverkat.

Erik Sjölander har ställt samman matrialet och han ser idag inga egentliga hinder för att genomföra rapportens förslag. Trots att det finns andra än fisken som gillar vattnet. Till exempel kraftbolagen som omvandlar strömmande vatten till energi som genererar ekonomisk vinst för ägarna.

Men det finns idag starka krafter för en förändring menar Erik Sjölander

Och det finns för övrigt exempel från såväl Ätran i Falkenbergs kommun som Testeboån i Gävle på hur kraftverk kan förändras till fromma för fisken.

– Ångermanälven har pekats ut av EU som en älv värd att satsa på för återskapa ett komplett ekosystem, säger Erik Sjölander

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".