1 av 3
Folk samlas för att se bilar sladda omkring i Birsta. Foto från Youtube
2 av 3
Johan Dyrander, yttre befäl, Polisen. Foto: Annelie Ledin
3 av 3
Bilarna sladdar omkring tills det bildas kraftiga rökmoln, det som kallas Drifting enligt polisen. Foto från Youtube
Sundsvall

Gaturace i Birsta ett problem för polisen

Johan Dyrander, yttre befäl: ”de sladdar runt och lever rövarn”
2:12 min

Poliser blir hotade och ibland attackerade när de försöker förhindra olagliga gaturace och "däckbrännartävlingar" i Birsta handelsområde i Sundsvall. Det är ett stort problem för den underbemannade trafikpolisen som ibland möter massor på flera hundra deltagare när de kommer på plats.

Åskådarna står ofta helt oskyddade nära bilarna som tävlar, det kan ibland vara så många som 500 människor på en träff. På sociala medier på internet sprids informationen om träffarna och folk kommer från hela länet, men även ännu längre bort ifrån.

– De lever rövare och sladdar omkring och har tävlingar mellan rondellerna i Birsta, det är en stor olycksrisk, säger Johan Dyrander, yttre befäl på trafikpolisen.

Det kan handla om gaturace i hög hastighet mellan rondellerna i Birsta, eller om Drifting, vilket innebär att bilar slirar runt på en parkering i hög fart tills det blir fullt med rök. Allt filmas och läggs ut på nätet.

– Åskådarna kan stå runt omkring eller sitta på bilarna alldeles intill och det kan bli farligt om en bil tappar kontrollen, säger Johan Dyrander.

Flera av parkeringarna i Birsta har försetts med betonggråsuggor och då har tävlingarna flyttat vidare till en annan parkering. Ibland har parkeringsgaraget brevid IKEA använts, ibland flyttar tävlingarna till industriområdet i Timrå eller till hamnområdet vid södra utfarten ur Sundsvall.

För en underbemannad trafikpolis är det svårt att hantera en så stor folkmassa. Särskilt när många inte tycks ha någon respekt för att polisen kommer. Vid ett tillfälle när en polispatrull kom till platsen slog folkmassan på bilen och hotade att välta den. En av deltagarna som försökte hindra polisbilen dömdes igår till dagsböter på 3000 kronor. De flesta kommer undan då det inte finns resurser att komma åt de som bråkar och försöker hindra polisens arbete.

Har ni känt er hotade?

Ja, jag kan svara för mig själv och för mina kollegor också att det händer, säger Johan Dyrander.

Han fortsätter att säga att det inte saknas mod hos poliserna, men att det ibland inte är taktiskt att ens kliva ur polisbilen, det är då bättre att åka därifrån. Men han säger att de försöker samla information om och gripa de som kör med olagliga bilar när de är påväg därifrån istället.

– En del har ändrat bilarna och trimmat dem, då kan det bli att de tvingas till en registreringsbesiktning, gör de inte det kunde det lika gärna vara en blomlåda, de får inte köra den hur dyr bilen än är, säger han.

En del kör med obesiktade bilar, med dåliga däck och en del förare saknar till och med körkort.

Polisen försöker nu att arbeta förebyggande i samarbete med Sundsvalls kommun och handlarna i Birsta. En tanke har varit att sätta upp bommar som stänger området kvällstid, men än är inget bestämt, det enligt Tomas Åslund, närpolischef.

Annelie Ledin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".