Emma Stormfjäll och John hemma i Söråker. Foto: Privat
Sundsvall

Småbarnsföräldrar väljer bort Stenstan

"Vi hittade ett gammalt konferensbord", säger Emma Stormfjäll
1:43 min

Det finns ingen bra plats att amma och sköta om små barn i gallerian i centrala Sundsvall, om man inte vill gå in på ett cafe eller restaurant.

Det gör att småbarnsföräldrar väljer bort centrala Sundsval, till förmån för shopping på andra ställen.

Häromveckan besökte Emma Stormfjäll gallerian, och hon fick leta länge för att hitta en plats där hon kunde amma sin två månader gamla son.

– Vi gick runt hela stan och letade efter en bänk eller nånting. Och sen när vi åkt hiss upp och ner i gallerian så hittade vi ett konferensbord, och där bytte vi blöjor och satt oss rygg mot rygg och började amma, berättar hon.

Men ni ville inte gå in på ett café?

– Nej, det blir ju inte så kul om man måste fika varannan timme, när de här små vill ha mat.

Emma Stormfjäll efterlyser nu ett skötrum som liknar det som som finns i köpcentrumet i Birsta, och hon är inte ensam.

Många av hennes bekanta har reagerat på att det inte finns nått ställe att sköta om barnen i gallerian i centrala Sunsdvall.

– Ja la upp en status på facebook, och det var många som var upprörda och skrev på samma sätt. Och många skrev också att det är just därför som de hellre åker till Birsta. Och det märker man ju där, det är mycket barnvagnar, säger hon.

Anna Dahlgren jobbar på fastighetsbolaget Norrvidden som äger gallerian. Hon är centrumledare och säger att en lösning kan vara på gång.

– Jag är själv nybliven mamma och det gör att jag jobba extra hårt för att få till det i gallerian. Ett amningsrum är något vi jobbat på under en längre tid och jag hoppas att vi kan nå en lösning ganska snart?

Men varför finns det inte redan idag?

– Det är viktigt att det finns en långsiktig och säker lösning, vi måste se till att det blir en bra plats som är trygg och säker.

För att få till det jobbar fastighetsbolaget på att en privat näringsidkare, som hyr lokal i gallerian, ska bemanna och se efter ett amningsrum, för att det inte ska utnyttjas av andra än föräldrar med små barn.

Men innan det blir verklighet så väljer mamman iallafall Emma Stormfjäll bort centrala Sundsvall för sina shoppingturer med lille John.

– Nu är det Birsta som gäller. Kanske en snabbis in till stan för att uträtta något speciellt ärende, men inte för att bara gå och mysa. Det är för bökigt känns det som.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".