1 av 2
Bengalerna fick tillfälligt uppehållstillstånd för att plocka bär. Men arbetsgivaren betalade inte ut utlovad lön. Foto: Imran Hafiz
2 av 2
Mintu Moniruzzaman och Ripon Muhammad fick inte utlovad lön för bärplockning. Nu väntar de på besked från Migrationsverket, om de får stanna i Sverige eller inte. Foto: Imran Hafiz
Sundsvall

Hotas av våld och död om de återvänder

Ripon Muhammad: ”De ska tortera och kanske mörda mig”
1:46 min

De lånade pengar och åkte till Sverige och Bräcke med löfte om minst 17.000 kronor i månaden för bärplockning.

Nu, drygt ett år senare, sitter Ripon Muhammad och Mintu Moniruzzaman en lägenhet i Sundsvall och väntar på besked från Migrationsverket om de får stanna i Sverige, eller måste återvända till Bangladesh.

Där väntar lånehajen, och hot om våld, tortyr och död för pengar de inte kan betala tillbaka.

– De kommer att tortera mig, eller kanske döda mig, säger Ripon Muhammad.

Genom tolken Sonja Nessa berättar Ripon Muhammad vad som väntar honom och hans landsman Mintu Moniruzzaman om de återvänder till Bangladesh utan pengarna de är skyldiga, cirka 30.000 kronor vardera.

Det låter kanske inte så mycket men i ett land där fyra av tio lever på under sju kronor om dagen är det oerhörda pengar.

Tillsammans med knappt 200 andra bengaler som kom till Bräcke sommaren 2010, lovades Ripon och Mintu stora inkomster och en garanterad måndadslön på minst 17.000 kronor.

Men bäråret 2010 var ovanligt dåligt, pengarna gick nästan helt åt till hyra och mat och den garanterade lönen såg de inte röken av. Som mest tjänade bärplockarna några hundra kronor under sommarens slit.

Bärplockarna var anställda av ett bemanningsföretag i Bangladesh som hade kollektivavtal med fackförbundet Kommunal, en förutsättning för att Migrationsverket skulle bevilja dom arbetstillstånd under sommaren.

Flera av bengalerna har återvänt men Ripon och Mintu valde att stanna kvar och söka asyl i Sverige av rädsla för vad som händer om de kommer hem utan pengar. Nu hoppas de på hjälp från svenska myndigheter.

– Jag kom inte hit för att bo här alltid, utan jag kom hit för att tjäna pengar. Och eftersom svenska myndigheter gav mig visa så måste de kunna hjälpa oss, för vi behöver hjälp, säger Ripon Muhammad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".