1 av 2
Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.
2 av 2
Maria Näslund, polisen Örnsköldsvik. Foto: Anna Ahlström
Västernorrland

Polisen: "Skolan ska anmäla alla brott"

Polisen: ”Vi blandas in för sent”
1:39 min

Skolan är en brottsbelastad plats. Förra läsåret polisanmäldes minst 114 våldsbrott, ofredanden och kräkningar som begåtts på högstadieskolor i länet. Men många händelser når aldrig polisen. 

Polisen vill att skolor anmäler alla brott.

- Skolan försöker lösa saker inom skolan. De pratar med lärare, elever och föräldrar. Polisen blandas inte in förrän i de värsta brotten eller när man tycker att man inte får till en egen lösning. Det vill vi ändra på. Skolan ska anmäla alla brott som inträffar i skolan, säger Maria Näslund, polis i Örnsköldsvik.

Det borde vara enkelt för skolor att veta när en händelse ska anmälas. Skolan är elevernas arbetsplats och det som en vuxen inte skulle acceptera på sin arbetsplats ska heller inte barn behöva acceptera i skolan.

- Det man anser är ett brott mot en vuxen är också ett brott mot en ungdom. Det är ingen skillnad bara för att det sker i skolan, säger Maria Näslund.

Men åklagare Staffan Blyberg säger att det inte är helt enkelt att veta när en händelse i skolan ska polisanmälas.

- Det finns en viktig men svårbedömd gräns vad som är brott och ska utredas och vad som är ett internt problem som man måste hantera dagligen. Det kan vara förolämpningar, förtal och ofredande. Det är typiska brott, men det är inte möjligt att skolan anmäler alla incidenter och räknar med att vi ska kunna gå till åtal med alla sådana händelser, säger han.

Samtidigt kan elever inte välja bort grundskolan och borde därför kunna räkna med att brott blir noggrant utredda.

- Vi har skolplikt i Sverige och man måste gå i skolan. Utsätts man då för en miljö där det begås brott har man rätt att förvänta sig att det utreds ordentligt. Sedan är frågan vad som ska lämnas över till oss. Det är svårbedömt för oss också, om det är ett brott eller inte. Det blir omöjligt om skolan lämnar över alla felaktiga beteenden till oss. Det krävs ett samråd oss emellan om vad man ska anmäla, säger Staffan Blyberg.

Polisen tycker det är viktigt att skolor alltid anmäler brott. De kan sitta inne med information om eleverna som skolan inte har.

- Det kan handla om elever som begår brott på fritiden och som skolan kanske inte vet om. För att vi ska kunna göra ett bra jobb måste vi få veta vilka elever det är som också begår brott i skolan. Detta för att kunna hjälpa dem, säger Maria Näslund.

Det kan också finnas elever som blivit utsatta för brott som inte vill att skolan ska anmäla, men där har skolan ändå en anmälningsskyldighet.

- Självklart kan skolan prata med elever som det berör innan de anmäler. Men samtidigt måste de klargöra sin skyldighet att anmäla, säger Maria Näslund.

Men kan det vara så att unga är rädda för att anmäla för att de tror att det då kan bli värre?

- Det är väldigt sällan det blir värre för att man gör en anmälan.

Att det begås brott i skolan är inte konstigt, menar Maria Näslund.

- Det är många människor med många åsikter i skolan. Det är klart att det blir konflikter. Men det viktiga är att titta på hur skolan gör för att lösa konflikter och vilka verktyg de har. Det finns  kuratorer och skolsköterskor som de kan använda sig av, säger hon. 

Att det sker många brott i skolan märker också åklagaren Staffan Blyberg

- Skolan kan bli en grogrund för konflikter och brott. Det handlar både om brott som begås mellan elever men också brott där elever tar med sin brottslighet till skolan, till exempel genom att sälja alkohol eller narkotika, säger han.

Staffan Blybergs bild är att skolan polisanmäler alltfler brott.

- Skolan verkar har blivit alltmer angelägen att polisanmäla brott. Jag misstänker att det beror på att rektorer känner sig osäkra på vilket mandat de har att själv agera på brott. Deras befogenheter är nog rätt små. Därför vill de hellre att vi utreder om det begåtts något brott.

När det gäller vissa händelser tycker Staffan Blyberg att skolan ska tänka igenom vad man vill åstadkomma med en polisanmälan.

- Samhällets tanke med unga lagöverträdare är inte att de ska straffas utan få stöd, hjälp och eventuellt vård i vissa fall. Om skolan har ett samarbete med sociala myndigheter kan man kanske komma lika långt där, säger han.

De flesta våldsbrotten bland unga sker i skolan

41 procent av unga som utsatts för grövre våld uppger att det inträffat i skolan/ på skolgården.  

49 procent av unga som utsatts för lindrigare våld uppger att det inträffat i skolan/på skolgården.

26 procent av unga som utsatts för hot uppger att det inträffat i skolan/på skolgården.

24 procent av unga som blivit rånade eller tvingade att ge sig ifrån saker uppger att det inträffat i skolan/på skolgården.

Källa: Statistik från BRÅ, Brottsförebyggande Rådet, 2008


Alla artiklar i vår skolgranskning

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".