Landstinget delar ut forskningsstipendier

Nu på förmiddagen delar landstinget ut stipendier till anställda som ska forska.

Totalt får 28 personer dela på drygt en miljon kronor.

Flera forskningsprojekt rör barn- och ungdomshälsovården. Ett exempel är att erbjuda överviktiga barns föräldrar speciellt stöd, ett annat är vad elever tycker om hälsosamtalen med skolsköterskan.

Ett projekt som fått pengar kan komma att drabbas av anställningsstoppet i landstinget - det är en holländsk läkare på ögonkliniken i Sundsvall som inte fått fortsatt anställning och därför kanske inte kommer att genomföra sitt forskningsprojekt om allergier i ögonen.

Även kvinnoklinikerna ska forska på flera områden som hur gulkroppshormonbehandling under klimakteriet påverkar humöret, kartlägga gravida kvinnors alkoholkonsumtion före och efter graviditet och om speciell provtagning på gravida kan avslöja fel på barnen eller vid förlossningen.

Andra projekt handlar om vårdares attityder till dementa patienter påverkas av demensgrad, om hur man kan minska smärtan som kan bli efter en höftprotesoperation och om det finns samband mellan ryggont och belastningsskador i käken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista