1 av 4
Två timmar på Folke Bernadotteakademin på Sandö i Kramfors stod på programmet för kronprinsesseparet idag. Foto Ulla Öhman
2 av 4
foto Ulla Öhman
3 av 4
Generaldirektör Henrik Landerholm visade Victoria och Daniel runt i lokalerna på Sandö. Foto Ulla Öhman
4 av 4
Under besöket fick kronprinsesseparet titta på ett rollspel om hur man kan förhandla i kriser. Just det här handlade om en situation i Jemen. Foto Ulla Öhman
Kramfors

En Bernadotte på Bernadotteakademin

Viktoria och Daniel i Kramfors
1:40 min

Idag fortsatte kronprinsesseparets rundtur i Västernorrland med studiebesök på Folke Bernadotteakademin på Sandö och på Träakademin i Kramfors.

– Det var spännande att berätta om vår verksamhet och jag blev lite nervös fast jag inte var det från början, säger Martin Åhlin som berättade om den kurs om kön och ledarskap i fredsinsatser som startar på söndag.

Det är några, men inte särskilt många, vanliga Kramforsbor som har tagit chansen att ta en titt på kronprinsessan Victoria och hennes prins Daniel.

– Det är konstigt att det inte kommer fler, säger en tjej som följt paret under hela förmiddagen i Kramfors.

Men de professionella fotograferna är desto fler.  Det verkar aldrig finnas nog många bilder på framförallt Victoria.

– Mediaintresset är stort, bekräftar Hans Wiklund från länsstyrelsen som med landshövdingen i spetsen är värd för besöket. Det är väldigt många journalister och fotografer som följer med under hela resan och många av fotograferna kommer från internationella bildbyråer.

Gustavianskt möbelsnickeri stod först på schemat idag då Träakademin fick kungligt besök. Det är ett möbel- och byggnadshantverksprogram i Kramfors, kopplat till Mittuniversitetet, som utbildar hantverare för att föra yrkesskicklighet och traditionellt hantverkskunnande in i framtiden.

Folke Bernadotteakademin stod därnäst på schemat. Akademin som ligger på Sandö i Ångermanälven har den övergripande uppgiften att förbättra samordningen av Sveriges internationella freds-, säkerhetsfrämjande-, konfliktförebyggande- och krishanteringsinsatser. Akademin är en myndighet under Utrikesdepartementet.

Flera ur personalen berättade om verksamheten för ett intresserat kronprinspar innan det blev dags för lunch som också intogs på akademin.

I eftermiddag fortsätter besöket i Härnösand på bland annat Semret, ett hem för ensamkommande flyktingbarn.

Folke Bernadotte

Folke Bernadotte (1895–1948) betraktas som en av de allra första initiativtagarna till internationella fredsinsatser. Som vice ordförande för svenska Röda Korset ledde han under Andra världskrigets slutskede expeditionen med de vita bussarna. Insatsen innebar att cirka 30 000 fångar kunde räddas ur tyska koncentrationsläger.

1948 utsågs han till FN:s första medlare i Palestinakonflikten. Han lyckades uppnå en vapenvila och la grunden för både UNTSO (UN Truce Supervision Organization) och NWRA (UN Relief and Works Agency for Palestine Refugees).

Folke Bernadotte mördades i Jerusalem den 17 september 1948, ett par dagar innan hans andra förslag till en politisk lösning skulle presenteras för FN. Han blev den förste som stupade i FN-tjänst.

(Text från Akademins hemsida)

Fotnot: Folke Bernadotte var son till prins Oscar Bernadotte och sonson till Kung Oscar II av Sverige/Norge.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".