1 av 2
Långa skolbussresor är en av anledningarna till att föräldrarna vill ha kvar sina skolor. Andra menar att det går utmärkt att använda bussresan som ett sätt att samla sig och slappna av. Den här skolbussen stannade vid Högakustenskolan i Herrskog, en av fyra nedläggningshotade skolor i Kramfors. Foto Ulla Öhman
2 av 2
Angelica Backström från Noraström är en av många som har gått runt med namnlistor. Foto Ulla Öhman
Kramfors

Folkomröstning om skolorna kan bli verklighet

- Många är jättearga!
1:35 min

Mycket tyder på att Kommunfullmäktige i Kramfors måste pröva frågan om folkomröstning om skolorna.
– Vi kommer att klara gränsen på tio procent av de röstberättigade i kommunen, säger en som gått runt med namnlistor.

Ja, det krävs alltså att tio procent av kommunens röstberättigade medborgare skriver på kravet om folkomröstning för att en sådan ska kunna bli verklighet.
I Kramfors handlar det om minst cirka 1600 personer.
Listorna ska vara fullständiga med personnummer för varje underskrift.

Det ser ut som att man har lyckats med råge. Än är inte listorna färdigräknade men vi kommer att nå målet, säger ansvariga som vi har talat med.

– Det har varit lätt att få ihop namnunderskrifter, säger Angelica Backström har gått med namnlistor i Noraström.

Nästa vecka planeras namnlistorna lämnas över till kommunen. Och bara veckan efter, den 21:a november, är det tänkt att kommunfullmäktige ska fatta beslut i frågan om skolnedläggningar.

Det är kommunfullmäktige som beslutar om folkomröstning men med tio procent bakom kravet så måste man iallafall ta upp frågan.

– Jag tror att man kan få igenom en folkomröstning, säger centerpartisten Bertil Böhlin som själv har skrivit på listan.

– Men en folkomröstning är enbart rådgivande. Det är ändå politikerna som kommer att fatta beslut i slutändan, säger han.

Mycket talar för att beslutet skjuts upp oavsett kravet på folkomröstning. Oppositionen tycks nämligen enig om att ställa krav på en återremiss när skolhusfrågan tas upp i fullmäktige på novembermötet. Men en återremiss skjuter förmodligen bara fram frågan till nästa möte, strax före jul.

Det krävs att en tredjedel av fullmäktige kräver återremiss för att det ska bli verklighet.

– Vi är 14 av 41 ledamöter, säger Bertil Böhlin. Det är 35 procent. Så om alla är eniga och alla är närvarande så kan vi få igenom en återremiss. Jag har lyssnat runt och jag tror att det kommer att bli så, säger han.

Annars har enigheten i alliansen spruckit i Kramfors. Allianssamarbetet avslutades för en tid sedan och partierna jobbar nu var för sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".