Else Ammor (M). Ordförande socialnämnden i Sundsvall. Foto: Matilda Jansson.
Sundsvall

Valfrihet inom hemtjänst och särsklida boenden

Else Ammor: " Sundsvall ska bli en mönsterkommun när det gäller hur de äldre har det "
1:40 min

Över hälften av landets kommuner har infört LOV, lagen om valfrihet. Nu kan det bli aktuellt för Sundsvalls del när det gäller hemtjänst och särskilda boenden, säger Else Ammor, socialnämndens ordförande i Sundsvalls kommun.

Gunno Ohlsson, pensionär och aktiv i nedläggningen av servicehuset Skönsmohuset är skeptisk till att sälja ut vård och omsorg av äldre.

– Jag tror att i längden kommer de här små företagen att bli uppköpta utav de större. Sen hamnar vinsterna någonstans i södra Europa. Sen kan man ju diskutera om vården blir bättre och skötseln av de gamla om det är privat.

Inga-Lis Sirenius är ordförande för PRO City i Sundsvall

– Är det så att företagen inte sköter sig så blir inte den firman kvar.

Socialnämndens ordförande Else Ammor har stora visioner.

-- Sundsvall ska bli en mönsterkommun när det gäller hur de äldre har det. Alla ska vara trygga, de ska få hjälp på det boende de behöver, vi ska ha hög kvalité på våra tjänster och vi ska ha valfrihet. Det ska finnas en mångfald i utbudet att välja mellan, både i hemtjänst och i boende, säger Else Ammor.

LOV, lagen om valfrihet

Mer än hälften av landets kommuner infört valfrihetssystem enligt lagen om valfrihet. Den vanligaste tjänsten där medborgare kan välja mellan olika alternativ är hemtjänst.

LOV trädde i kraft 2009 och innebär att medborgare får möjlighet att välja fritt mellan godkända leverantörer av vissa tjänster, medan kommunen eller landstinget har kvar det övergripande ansvaret för verksamheten.

Valfrihetssystem finns inom en mängd olika tjänster, varav den vanligaste är hemtjänst. Andra typer av tjänster där kommunerna erbjuder valfrihet är t ex särskilt boende för äldre, ledsagning, avlösning, daglig verksamhet LSS och familjerådgivning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".